Fira nationaldagen med somriga jordgubbsdesserter
Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag och vad passar då bättre än att bjuda hem vänner på en magisk fika med smak av söta jordgubbar. Vi tipsar vi om 9 ljuvliga desserter perfekta att njuta av på Sveriges födelsedag!
Se våra nio somriga recept nedan!
Fryst jordgubbsmjölk med jordgubbar och lime
Du behöver:
2 liter Jordgubbar
2 dl Valfri mjölk
2 msk Honung
1/2 tsk Vaniljpulver
1 lime (zest) eller 1 handfull rosmarin
Kokosgrädde
Gör så här:
Mosa med gaffel eller mixa 1/2 liter jordgubbar med mjölk, honung och vaniljpulver. Frys in i en burk med lock. Skiva resten av jordgubbarna tjockt och fördela i fyra skålar. Skrapa över den frysta mjölken (mjölkgranité). Strö hackad rosmarin eller lime över och klicka gärna över lite kokosgrädde.
Recept & Foto: Food Pharmacy
Citronmarinerade jordgubbar
Ingredienser:
1 – 1 1/2 l jordgubbar
1 citron, gärna obesprutad
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
Gör så här:
Tvätta citronen noga. Riv skalet grovt. Pressa ur saften. Skölj eventuellt jordgubbarna.
Dela jordgubbarna i bitar. Strö över rörsockret. Häll därefter på citronsaften och det rivna skalet.
Låt de citronmarinerade jordgubbarna stå i kylskåp ett par timmar före servering.
Servera med en klick lättvispad grädde, creme fraiche eller glass.
Fotograf: & Recept: Dansukker
Bärtårta
Lättbakad tårta på en botten av mandelmassa. Tårtan är fylld med ljuvlig vaniljkräm och toppas av massor av bär.
Du behöver:
300 g Mandelmassa
3 Ägg
½ dl Vetemjöl
1 dl Vaniljvisp
½ dl Kvarg med vaniljsmak
1 liter Blandade färska bär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan och rör i ägg och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.
Vispa vaniljvispen och rör i kvarg. Bred ut fyllningen över kakan. Lägg på bären och dekorera gärna med små blad.
Foto & Recept: Arla
Sommardessert med jordgubbar
Du behöver:
6 portioner
250 g Jordgubbar
2 dl Blandade bär, eller rabarber
2 msk Honung
1 msk Strösocker
1 Lime
3 dl Grädde
200 g creme cheese
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk florsocker
ca 12 Digestivekex
färska jordgubbar
Gör så här:
Dela jordgubbarna och bären i små bitar. Lägg dom i en kastrull och slå på honung och socker. Låt koka tills frukten är helt mjuk. Smaka med saften från 1 lime
Vispa grädde fluffigt och blanda ner creme cheese, vanilj och florsocker.
Krossa digustivekexen.
Varva gräddblandning, frukt och digestivekex i fina glas eller glasburkar. Toppa varje med lite färska jordgubbar. Servera direkt.
Recept: Linneas Skafferi
Fotograf: Sebastian Niemi Ca
Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar
Du behöver:
500 g Jordgubbar
1 Rosmarinkvist
1/2 Vaniljstång
1 dl Äppelcidervinäger
1 dl Vatten
1 dl Strösocker
Jordgubbssirap
2 dl Lag från picklade jordgubbar
1/2 Strösocker
Mascarponekräm
2 dl Vispgrädde
125 g Mascarpone
2 msk Strösocker
1 krm Vaniljpulver
Till severing
2 dl Färska jordgubbar
2 dl Picklade jordgubbar
1/2 dl rostade kokosflarn
färsk rosmarin att toppa med
Gör så här:
Picklade jordgubbar: Ansa och skölj jordgubbarna. Dela på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock tillsammans med rosmarin och vanilj. Koka upp vinäger, vatten och socker. Häll den varma lagen i burken. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar. Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen
Jordgubbssirap
Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret. Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 5 minuter. Låt svalna lite
Mascarponekräm
Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt.
Till servering:
nsa och kvarta jordgubbarna. Fördela krämen på tallrikar och toppa med inlagda och färska jordgubbar, kokosflakes och rosmarin. Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen.
Recept & Bild: Ica
Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma
Du behöver:
4 portioner
250 g Jordgubbar
300 g Rabarber
2 dl Strösocker
2 tsk Kardemumma
2 tsk Balsamvinäger eller citron
1 1/2 dl Grädde
250 g Mascarpone
1/2 tsk Vanilj
1/2 dl Florsocker
1 fp Savoiardikex
färska Jordgubbar
Citronmeliss
Gör så här:
Dela jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en kastrull. Slå över socker och kardemumma.
Låt allt koka tills rabarbern mjuknat helt och går sönder när du rör i kompotten.
Tillsätt balsamvinäger eller citron. Ha upp på väl rengjord burk och låt svalna helt.
Blanda grädde, mascarpone, vanilj och florsocker i en bunke. Vispa tills smeten är helt klumpfri och fluffig.
Ha ut en klick mascarponekräm i varje glas. Ha sedan i en klick kompott. Lägg på två kex, en klick kompott och sedan mer mascarponekräm.
Toppa med en jordgubbe, citronmeliss och lite kardemumma. Låt gärna stå en timme innan servering så kexen mjuknar något.
Recept: Linneas Skafferi
Fotograf: Sebastian Niemi Ca
Marängswiss med jordgubbar och crumble
Du behöver:
Franska maränger
100 g äggvita (3 st)
1 tsk citron, pressad
200 g strösocker (2,5 dl)
frystorkade hallon
Jordgubbssås
300 g jordgubbar, tinade
85 g strösocker (1 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
1 citron
Mandelsmuldeg
100 g smör, rumstempererat
45 g strösocker (0,5 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g mandelmjöl (1 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
Servering
3 dl grädde, lösvispad
1 l vaniljglass
jordgubbar
färsk citronmeliss
torkade jordgubbar
Gör så här:
1. Fransk maränger
Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och citronsaften tills det börjar skumma.
2. Strö i ca en fjärdedel av sockret och fortsätt vispa. Strö i ytterligare en fjärdedel och vispa till ett styvt marängskum bildas. Strö i resten av sockret och fortsätt vispa tills du har en fast och fin maräng.
3. Spritsa upp önskade maränger. Toppa med mortlade, frystorkade hallon. Grädda marängerna i cirka 1 timme, lufta gärna ugnen efter 30 minuter och fortsätta grädda tills de är torra.
4. Jordgubbssås
Värm på jordgubbar i en kastrull tillsammans med strösocker, vatten och citronjuice tills det börjar koka och jordgubbarna blivit mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll det igenom en sil så att du får en len och fin jordgubbssås, ställ åt sidan och låt svalna.
5. Mandelsmuldeg
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
6. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
7. Servering
Lägg upp glass, lösvispad grädde, jordgubbar, crumble och maränger fint. Häll över jordgubbssås och dekorera med citronmeliss.
Fotograf: Roy Fares/Köket
(Enkel!) Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar
Du behöver:
Botten
200 g vit choklad
100 g smör
150 g vetemjöl (2,5 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)
5 g salt (1 tsk)
30 g kokos
110 g ägg, rumstempererade (2 st)
45 g strösocker (0,5 dl)
Vaniljkräm
60 g äggula (3 st)
60 g strösocker (0,75 dl)
25 g majsstärkelse (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk (2,5 dl)
20 g osaltat smör
200 g grädde, vispad
Dekorera
färska jordgubbar
färsk citronmeliss
jordgubbsblommor
limefrukt, zest
Gör så här:
1. Botten
Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
3. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt.
4. Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
5. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
6. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen.
7. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.
Fotograf: Roy Fares/Köket
Filodegskorg med glass och färska jordgubbar
4 portioner
Ingredienser:
400 g vaniljglass
8 st filodegsark
0,5 kruka citronmeliss färsk
1 citron
50g smör
250 g jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret försiktigt i kastrull eller i mikrovågsugn. Dela upp arken i 4 (ca 10×10 cm), pensla en muffinsform med smält smör, lägg i ett ark och trygg ner i formen, pensla igen på arket. Upprepa tills du har 4-5 lager med filodeg per form. Picka botten med hjälp av en gaffel. Förbaka pajskalet i 10 minuter eller tills formarna har fått fin färg. Skölj och dela jordgubbarna i fyra delar. Lägg i en skål och blanda med 1 msk citronsaft och finhackad citronmeliss. Fyll pajskalen med jordgubbarna, vaniljglass och citronmeliss.
Recept & foto: Mat.se