instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

7 saker att tänka på när ni flyttar ihop – och här är misstagen att undvika

Av: Metro Mode

Du är förälskad, överlycklig och ska flytta ihop med ditt livs kärlek – inget kan väl gå fel? Faktum är att det ju faktiskt (tyvärr) kan det, men det finns ett sätt att undvika en ännu jobbigare situation om det mot förmodan skulle ta slut. 

Foto: Shutterstock

Så länge som du inte är gift så är väl ditt förhållande bara din och din partners angelägenhet, kanske du tänker? Men faktum är att det sedan 2003 även är en fråga för lagen – och det kan vara bra att ha koll på att du kan behöva dela med dig av mer än vad du tänkt dig om ert förhållande tar slut. Vi bad juristerna på Lexie Law att reda ut det viktigaste att tänka på när du flyttar ihop med en partner.

1. Du som blir sambo omfattas av sambolagen

Om du lever ihop med en annan person i ett parförhållande och ni har ett gemensamt hushåll så räknas ni som sambos. I och med detta finns det bestämmelser i sambolagen som reglerar delar av era egendomar och i vissa fall till och med själva bostaden som ni bor i.

2. Din partner kan ha rätt till saker som du anser som “dina” och som du har betalat för

Sambolagen kom till för att skydda personer som lever i relationer som liknar äktenskap men utan att vara gifta. Liksom lagar som reglerar äktenskap togs sambolagen fram för att skydda den ekonomiskt svagare parten, och därför kan era ägodelar och bostaden bli föremål vid en bodelning om relationen tar slut. Även om du av olika anledningar har betalat för fler saker i ert gemensamma hem kan din partner alltså få rätt till några av dem.

 3. Det din partner kan ha rätt till är saker som har köpts för att ni tillsammans ska använda dem

Om du tar med dig en dyr dator när ni flyttar in i ert gemensamma hem är det fortfarande din även om relationen skulle ta slut. Om ni däremot till exempel köper en TV till er gemensamma lägenhet så räknas den som gemensam egendom, utan att ta hänsyn till hur mycket respektive person har betalat för den. Utan ett samboavtal kan din partner alltså ha rätt till hälften av värdet på den, och andra saker du själv har köpt till bostaden, oavsett om hen har varit med och betalat eller inte.

4. Själva bostaden kan också räknas som gemensam egendom

Det är är den största och kanske viktigaste punkten på den här listan. Säg att du jobbar hårt i flera år, sparar alla extrapengar och till slut kan köpa den där lägenheten eller huset som du alltid har fantiserat om. Vilken dröm! Men drömmen kan snabbt förvandlas till en mardröm om du planerar att flytta in i bostaden med din partner och hen bestämmer sig för att göra livet surt för dig när/om ni gör slut. Då kan partnern nämligen ha rätt till halva lägenheten – oberoende av om personen har spenderat en enda krona eller låtit dig stå för allt.

5. Din partners skulder kan bli dina problem

Kärleken övervinner allt, brukar man ju säga, men om personen du ska flytta ihop med har stora skulder eller lån – och inga tillgångar – kan det i värsta fall leda till utmätning av era gemensamma saker. Kolla upp vad som gäller och se till att ni har en öppen och ärlig dialog om vad som gäller innan ni tar steget till ett gemensamt boende.

6. Se om ditt eget hus innan du skapar ett hem med någon annan

Avtal ska skrivas innan ni är osams, brukar man ju säga – något som vi väl alla kan relatera till när det kommer till förhållanden? Vem känner inte igen sig i att personen som man tyckte om mest i hela världen helt plötsligt verkar ha förvandlats till någon helt annan efter att ni gjort slut? Med andra ord kan det vara bra att kolla upp vad som gäller innan du flyttar ihop med din partner, och fundera på om du har tillgångar du borde skydda vid ett eventuellt uppbrott.

7. Ett samboavtal kan skydda dina tillgångar 

Om du vet med dig att du riskerar att förlora mycket vid ett eventuellt uppbrott, till exempel om du som vi nämnde ovan köper bostaden som ni ska bo i, kan du avtala bort din partners rätt till den, och andra tillgångar, genom att upprätta ett samboavtal, i likhet med ett äktenskapsförord. Ja, visst kan det kännas oromantiskt att komma dragandes med ett papper mitt i lyckan, men kom ihåg att du sannolikt inte kommer att behöva använda det. Och om du behöver det så kommer du vara väldigt glad att du har det! Exempel på samboavtal kan du hitta på nätet, och många  juristbyråer hjälper dig också gärna att ta fram ett samboavtal som är skrivet just för er för bara några hundralappar.

Källa: Lexie Law

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår