Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Forskning visar: Här är orsaken till varför du inte ska sova med öppet fönster

Brukar du också öppna upp fönstret under sommaren när du ska sova? För visst är det skönt med friska vindar som pustar in när du känner dig varm? Nu visar dock forskning att det inte är bra att sova med öppet fönster. Anledningen sägs vara störande ljud från gatan.

ljud-stor-somnFoto: Unsplash

Det är inte helt ovanligt att sova med öppet fönster under sommarhalvåret. Forskare menar dock att det kan ha en inverkan på vår hälsa och att vi bör stänga fönstret innan läggdags – i alla fall om du bor i stan med mycket ljud runt om kring. En  tysk undersökning, gjord vid Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz, visar att ljud påverkar vår sömn. Inte nog med att ljud kan orsaka sömnproblem, visar studien att ljud även kan vara orsaken till stress, irritation samt påverka vår kognitiva prestationsförmåga på ett negativt sätt.

Ett stängt fönstret ska alltså hindra störande ljud som kan förekomma under natten och därmed förbättra vår sömn. Tänker du att du inte brukar vakna av ljud från gatan får du tänka om. Kroppen reagerar på ljud när vi sover – även om vi inte vaknar av dem. Någon som stänger en bildörr kan få stresshormonerna att öka vilket i sin tur leder till att blodtrycket stiger och att kolesterolet ökar. Om du utsätter din kropp för det under en längre period kan det påverka risken för stroke och hjärtsjukdom samt den mentala hälsan, skriver MåBra.

Så vad har vi lärt oss av detta? Antingen vädrar vi rummet innan läggdags så att det är svalt när vi ska sova – eller så är det dags att införskaffa ett par öronproppar!

Källa: MåBra

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!