Fyra härliga glassrecept för varma sommardagar
Äntligen är sommaren här och tid att njuta av svalkande drycker, söta bär och viktigast av allt, glass i mängder. För att hylla glassen lite extra har Dansukker, tillsammans med Svenska Konditorlandslaget, tagit fram fyra unika glass- och sorbetrecept.
Dansukker har tillsammans med Svenska Konditorlandslaget skapat fyra härligt somriga glassrecept. Recepten är framtagna av landets mest kreativa konditorer och gjorda på säsongens finaste råvaror. Recepten består av två sorbeter och två glassar med smak av klassiska sommarbär som jordgubbar och blåbär, men även mer nytänkande inslag som syrlig rabarber och bränd grädde.
Spana in de härliga recepten nedan!
Glass-Sandwich De Luxe
Blåbärs- och cheesecakeglass i havrekakor och vit choklad-rippe
Ingredienser:
Blåbärs- och cheesecakeglass
2 st gelatinblad
5 dl mjölk, 3%
1 3 dl Dansukker Svenskt Strösocker 2 tsk Dansukker Glykossirap
2 dl Crème Fraiche
165 g blåbär
Havrekakor
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl havregryn
1⁄2 tsk bikarbonat
60 g smör
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker 1 stort ägg
1⁄2 tsk vitvinsvinäger
Garnering
50 g vit choklad, smält
Förslag på servering
På tallrik, eller i en hamburgerpappersficka.
Gör så här: 1 Liter
Blåbärs- och cheesecakeglass
Glassen kan förberedas någon eller några dagar innan servering.
1. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten, ca 15 min.
2. Mät upp mjölk, strösocker och glykossirap i en kastrull och värm till ca 80°C.
3. Ta upp gelatinet ur vattnet och rör ner i mjölkblandningen. 4. Dra av kastrullen från plattan.
5. Väg upp blåbär och rör ner med crème fraiche i kastrullen. 6. Kör glassen i glassmaskin till önskad konsistens.
7. Frys glassen i form i ca 3 tim, alternativt över natten.
8. När glassen är fryst, stansa ut 10 st runda puckar med
en höjd på ca 2–3 cm.
Havrekakor
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Mät upp vetemjöl, havregryn och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa smör och socker fluffigt, addera ägg och vispa ihop till en jämn smet.
4. Vänd ner de torra ingredienserna i smör- och ägg-blandningen och blanda.
5. Tillsätt vinäger.
6. Ställ smeten i kylen så att den hinner att stelna något, ca en timme.
7. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
8. Dela upp smeten i 20 st bollar. Lägg bollarna med lagom mellanrum på plåten.
9. Baka sedan i mitten av ugnen i ca 8 min, tills kakorna får en gyllenbrun färg.
Montering
Smält den vita chokladen, ställ åt sidan. Lägg ut 10 st kakor, placera glasspucken på kakan. Lägg nästa kaka på glassen, likt en hamburgare. Ringla den vita chokladen över kakorna och låt stelna.
Servering
Servera på tallrik, eller mellan bakplåtspapper i form av en hamburgerficka.
Bränd Gräddglasstaco
Bränd gräddglass i knäckflarns-taco med kolasås
Ingredienser:
Bränd gräddglass
5 dl grädde 40%
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 8 äggulor (från medelstora ägg)
4 1/2 dl mjölk, 3%
2 msk Dansukker Glykossirap
Knäckflarns-taco
1/2 dl hyvlad mandel
3 msk vetemjöl
45 g smör
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 3 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Glykossirap
Kolasås
120 g smör
1 krm salt
1 3/4 dl grädde
1/2 vaniljstång
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 1 msk Dansukker Glykossirap
Förslag på servering
Tacoställ, alternativt gör en skål av flarnet och servera på tallrik.
Gör så här: 1 Liter
Bränd gräddglass
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll upp 5 dl grädde i en ugnsfast form och låt stå i ugnen i ca 60 min
tills mängden grädde har halverats. Rör om i grädden ca var 10:e min. 3. Mät upp strösocker och äggula i en bunke och vispa ihop lätt.
4. Mät upp mjölk, ugnsbakad grädde och glykossirap i en kastrull.
5. Koka upp mjölkblandningen och slå den över strösocker och äggula
under omrörning.
6. Vänd ner allt i kastrullen igen och värm glassbasen till 83°C, men gör
det försiktigt, det får inte gå över 85°C.
7. Kyl sedan ner glassbasen tills den är kylskåpskall och kör i glassmaskin
till önskad konsistens. Häll upp glassen i en spritspåse och frys in.
Knäckflarns-taco
- Sätt ugnen på 170°C.
- Mät upp hyvlad mandel och vetemjöl i en bunke och ställ åt sidan.
- Mät upp smör, socker, grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp till 115°C.
- Vänd ner torra ingredienser i kastrullen och rör till en jämn smet.Låt svalna i kylen, ca en timme.
- Rulla 10 jämnstora bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåts-papper. Se till att ha ordentligt mellanrum mellan bollarna.
- Grädda ca 10–12 min, eller tills flarnen är gyllenbruna.
- För att få tacoform på flarnet; Lägg en smal kavel eller pinnen i kavelnöver t ex diskhon. Låt flarnen svalna något. Lyft flarnet försiktigt med en stekspade, lägg på kaveln så att det formas till ett tacoskal.
Kolasås
- Mät upp smör och salt. Ställ åt sidan.
- Mät upp grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
- I en annan kastrull (gärna en stor) mät upp strösocker och glykos.Koka till 185°C.
- När sockret har nått 185°C, dra av kastrullen från plattan.Tillsätt försiktigt den uppkokade grädden, lite i taget.
- Låt blandningen koka ytterligare i ca 5 min.
- Häll över kolasåsen i en bunke och kontaktplasta.Låt såsen svalna till 37°C.
- Mixa i smöret och saltet.
- Ställ kolasåsen i kylen.
Montering
Ta fram spritspåsen med glassen ca 20 min innan servering.
Lägg kolasåsen i en spritspåse. Placera 10 tacoskal så att de står upp på ett fat. Spritsa i glassen i tacoskalen. Avsluta med att spritsa på kolasåsen. Servera gärna glasstacosen i tacohållare.
Jordgubbslycka
Jordgubbssorbet med färska jordgubbar och mynt
Ingredienser:
550 g jordgubbar plus 30 jordgubbar till servering 1 1/2 dl vatten
2 3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft
1 kruka mynta till servering
Förslag på servering
Glasskål, djup tallrik eller cocktailglas.
Gör så här:
- Skölj och rensa de 550 g jordgubbar som är till sorbeten.
- Mät upp vatten, strösocker och glykos- sirap i en kastrull. Värm sedan försiktigt, så att sockret löser sig.
- När socket löst sig, vänd ner socker- blandningen i en mixer med jordgubbar och citronsaft.
- Mixa slätt, häll i glassmaskin och kör till önskad konsistens.
- Skölj och dela resterande 30 jordgubbar i fyra delar för garnering.
Montering
Skopa upp 1 kula sorbet och dekorera med jordgubbar och mynta.
Tips om du inte har glassmaskin! Ställ sorbet- grunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e minut, till önskad konsistens.
Rabarberdröm
Rabarbersorbet på kardemumma- och havrecrumble i rabarbercouli
Ingredienser:
Rabarbersorbet
570 g rabarber
1 3/4 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 1 1/2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft
Rabarbercoulis
1/2 citron, skivad
350 g rabarber
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
Kardemumma-och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kardemumma, malen
1 krm salt
Citronzest från 1/2 citron
Förslag på servering
Djup tallrik eller skål.
Gör så här: 1 Liter
Sorbet
1. Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång.
2. Mät upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull.
3. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk.
4. Blanda till sist i citronsaft.
5. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin.
Spara i frysen.
Rabarbercoulis
Kan serveras varm eller kall.
1. Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke. 2. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten. 3. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke.
4. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst
sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.
Kardemumma- och havrecrumble
- Sätt ugnen på 170°C.
- Mät upp samtliga ingredienser i en bunke.
- Rör ihop till en jämn massa.
- Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka i mitten av ugnen i ca 8 min, eller tills ”crumblet”har fått en gyllenbrun färg.
- Låt svalna och krossa till bitar.
Montering
Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten.
Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.