Nöje

Emily in Paris kan få två Golden Globes – förhandsfavoriter helt utan nomineringar

Efter offentliggörandet om vilka serier som nomineras till Golden Globes 2021 höjs röster om att flera serier och skådespelare blivit förbisedda – detta efter att bland annat Emily in Paris nominerats till två priser, samtidigt som flera andra hyllade serier blir helt utan nomineringar.

Michaela Coels hyllade serie I May Destroy You blev utan Golden Globe-nomineringar, medan Lily Collins och Emily in Paris kammade hem två nomineringar. Foto: HBO, Netflix

Många stora prisgalor har länge fått kritik för sin brist på mångfald; för flera år sedan uppmärksammades Oscarsgalans homogena nomineringar med hashtagen #OscarsSoWhite och senast i höstas kritiserade The Weeknd, som utan tvekan var en av 2020:s stora artister, att han blev helt utan Grammynomineringar. Även i Sverige har diskussionen pågått länge, inte minst i filmvärlden som fortfarande anklagas för att premiera vita män och vara en plats där rasism på många sätt genomsyrar arbetet, enligt en ny rapport.

Storfavoriten blev utan nominering

Senast i raden att få kritik är Golden Globe, vars nomineringar släpptes nu i veckan. Serien Emily in Paris streamades av många, men få kallade den högkvalitativ. Trots detta nominerades tog den hem två nomineringar, för Bästa tv-serie samt Bästa kvinnliga skådespelare för Lily Collins insats. Brittiska Vogue lyfter fram att den allra största skandalen är att serien I May Destroy You, med Michaela Coel i huvudrollen, inte fick en enda nominering. Detta trots att den har beskrivits av många som en av förra årets stora höjdpunkter – och i en krönika lyfter Vogues Emma Specter fram att det är omöjligt att inte fundera på om juryns ovilja att nominera Michaela Coels serie kan bero på att hon är svart.

I texten skriver Emma Specter att vi kanske måste sluta att se på Golden Globes och andra prisutdelningar som ett resultat av objektiv smak och istället se dem för vad de är: institutioner som begränsas av samma fördomar som genomsyrar samhället i stort. Hon menar att Michaela Coels insats förtjänar alla priser i världen för vad hon uppnått med I May Destroy You, men att resultatet talar för sig själv – och att den enda frågan är om personerna som styr över Hollywood är villiga att lyssna?

Även Bridgerton blev utan

 Medan Emily in Paris alltså har beskrivits som klyschig så anser många att en annan Netflixserie, Bridgerton, har brytit ny mark med sin casting, något som vi sannolikt till stor del har producenten Shonda Rhimes och produktionsbolaget Shondaland att tacka för. Även den serien blev dock helt utan Golden Globe-nomineringar, och även i det här fallet höjs alltså röster för att den var en betydligt bättre kandidat än Emily in Paris.

Vilka som tar hem priserna får vi veta när Golden Globe-galan går av stapeln 28 februari i år.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!