instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Varför firar vi midsommar?

Av: Metro Mode

Midsommar väntar alldeles runt hörnet och vi gör oss redo för att äta rå fisk, bära midsommarkrans, sjunga konstiga sånger och hoppa som grodor runt en stång täckt med blommor. Men varför firar man midsommar, och varifrån kommer alla dessa knäppa traditioner som vi älskar?

Foto: Blomsterlandet

Varför firar man midsommar i Sverige?

Traditionen att fira midsommar går långt tillbaka i tiden – faktum är att midsommarfirandet kan spåras ända till 1500-talet.

Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni). Men eftersom detta ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag, och nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni.

Läs även: Midsommarafton – röd dag eller inte?

Foto: Interflora

Sju sorters blommor under kudden

Midsommar är främst förknippad med ljusa nätter och ses ofta som startskottet för sommaren. Det är inte konstigt att vi är som trollbundna av den ljusa midsommarnatten och vill fira in sommaren ända in på småtimmarna.

Förr i tiden pratade man om att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga väsen – kanske har du hört talas om att när du lägger sju sorters blommor under huvudkudden på midsommarafton så kommer du drömma om den du ska gifta dig med.

En annan tradition från förr var att man också skulle spara midsommarkransen och lägga den i julbadet för att bli frisk och stark under nästa år.

Foto: Unsplash

Midsommarstången – en fallossymbol?

Okej, men varför dansar vi som små grodor runt en blomsterprydd stång? Midsommarstången (eller majstången) kom troligtvis till Sverige från Tyskland under medeltiden och har blivit en populär symbol för svensk sommar.

Man brukar ofta säga att midsommarstången är en forntida fallossymbol men det finns inga belägg för att det skulle ha varit så. Historiskt sätt är det mer troligt att midsommarstången ska symbolisera det kristna korset. 

Att vi dansar runt stången som grodor och andra lustiga figurer kom till för att barnen i byn skulle lära känna varandra. Konstigare än så är det inte.

Källa: Nordiska Museet, Aftonbladet, Svenska Högtider

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår