Nöje

Hög EQ – 10 tecken på att du är emotionellt intelligent

Det har länge talats om IQ, men på senare tid har även EQ, emotionell intelligens, varit på tapeten. Ett högt EQ hjälper dig bland annat att ta människor på ett annat sätt än den “klassiska” intelligensen – här nedanför listar vi 10 tecken som tyder på att du är emotionellt intelligent.

Foto: Unsplash

1. Du är inte långsint

Ja, vi har alla personer i vår omgivning som har gjort oss upprörda, men personer med högt EQ vill – och kan – komma över det. Du förstår att det inte ger dig något att hålla fast vid gamla oförätter, och att det snarare kommer ha en negativ inverkan på dig mer än den andra personen, så varför hålla dig kvar vid gammalt groll?

2. Du ger utan att förvänta dig något tillbaka

Du hjälper inte andra bara för att kunna be dem om något senare – du ger av dig själv för att du vill göra andra lyckliga och för att det får dig att må bra.

3. Du är tacksam för vad du har

Vi har alla någonting att vara tacksamma för, och du är tacksam för alla de små sakerna du har som gör ditt liv en gnutta bättre

4. Du kan kontrollera din avundsjuka och svartsjuka

Du inser att det alltid kommer att finnas någon som är bättre än dig på alla aspekter i ditt liv. Istället för att förakta dem och vara avundsjuk så försöker du inspireras av dem för att förbättra din egen situation – det är ju faktiskt den du har makt att förändra.

5. Du kan anpassa dig

Du vet hur du för dig i olika situationer, och får inte total panik om livet plötsligt svänger åt något håll. Snarare har du lärt dig att följa med, även om det inte är vad du förväntade dig. Med andra ord är du inte rädd för förändring.

6. Du undviker negativa personer

Istället för att umgås med energitjuvar som varken förtjänar din tid eller energi, så har du lärt dig att det är mer rimligt att fasa ut dem ur ditt liv. Det kan vara svårt att genomföra, men du bryr dig tillräckligt mycket om ditt eget välmående för att göra det. Det innebär inte att du är elak eller taskig – det betyder att du är smart.

Läs också: Så vet du att din vän är en energitjuv

7. Du har accepterat ditt förflutna

Det betyder inte att du inte tänker på det, men du låter inte ditt förflutna påverka nuet. Du vet att varje beslut du har tagit har tagit dig till den här punkten av riktig lycka – så även beslut som vid tidpunkten verkade vara fel visade sig vara rätt för dig.

8. Du är inte rädd för framtiden

Även om du kanske inte är på den bästa platsen i livet just nu så tar du vara på varje dag för att hjälpa dig själv att komma till den punkten. Du har en tydlig känsla av att allt kommer att lösa sig – det finns ingen tvekan om det.

9. Du kan identifiera vad som gör dig på dåligt humör

Om du har en dålig dag så är det inte bara en vag känsla – du vet exakt vad det är som stör ditt mående. Du förstår dig på dina känslor, vilket också gör det enklare att kontrollera dem.

10. Du förstår dig på andra

Människor är märkliga varelser och de kommer ofta att göra saker som inte verkar rimliga. Men du kan avkoda betydelsen bakom personers kroppsspråk, uttyck och ord – med andra ord en människokännare.

Källa: Cosmopolitan.co.za

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!