Höstens enklaste och godaste dessert stavas äppelgalette
Det ska inte vara svårt eller överdrivet tidskrävande att sno ihop en god dessert till helgbjudningen. Äppelgalette är en favorit nu om hösten då jag har lyxen att plocka äpplen direkt utanför dörren. Köpta går dock precis lika bra! Den här desserten är gjord på färsk smördeg vilket innebär att du snor ihop den på ett kick!
Du behöver (till en stor galette/paj):
1 stor färsk smördegsplatta
Fyllning:
2-3 stora äpplen
3 msk maizena
1 dl socker
1 msk kanel
100 g vit choklad
Extra:
1 ägg till pensling
Topping:
½ dl pekannötter
½ dl valnötter
1 tsk kokos
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skära ut en rundad bit från din färska smördegsplatta.
3. Skiva äpplena fint och lägg i bunke tillsammans med maizena, socker och kanel. Se till att skivorna täcks av kanelblandningen på varje sida.
4. Hyvla vit choklad i mitten av den runda smördegsplattan och placera sedan ut äppelbitarna i en cirkel där du lämnar några centimeter ”kant” runt om hela.
5. Vik sedan kanterna över galetten som på bilden.
6. Vispa upp ett ägg och pensla på smördegen. Mortla pekannötter och valnötter och strö över de penslade kanterna.
7. Strö sist över kokos på äpplena.
8. Baka galetten mitt i ugnen i ca 20-30 minuter, tills galetten blivit spröd och fått fin färg.
Tips: Servera med vaniljglass eller (min favorit) en klick lättvispad grädde.
Recept & foto: Cassandra Lundgren