Nöje

Jack Ma, grundare av Alibaba, misstänks vara försvunnen – kritiserade Kina strax innan

Kan en av världens mäktigaste personer bara försvinna? Det spekulerar i alla fall allt från sociala medier till välrenommerade mediehus om just nu. Här guidar vi dig till vad som många misstänker ligger bakom försvinnandet av Kinas tidigare rikaste person.

Foto: Frederic Legrand, COMEO/Shutterstock.com

Blev rik genom Alibaba Group

Den kinesiske entreprenören Jack Ma har byggt sin förmögenhet genom e-handelsbolaget Alibaba Group och har flera gånger utsetts till en av världens mäktigaste personer. Nyligen skulle Alibaba Groups betaltjänstbolag Ant Group noteras på börsen med ett värde på drygt 300 miljarder kronor, vilket skulle göra det till den största börsnoteringen genom tiderna enligt Aftonbladet. Men börsnoteringen har stoppats och Alibabas kurs dyker – samtidigt som rykten går om att finansmannen har “försvunnit”.

Flera saker tyder enligt Fortune och en rad andra medier på att affärsmannen är försvunnen: han skulle bland annat ha varit med i finalen på TV-showen Africa’s Business Heroes, ett program som han varit med och skapat och som har brinner för, enligt Fortune. Financial Times rapporterade om att Jack Ma, som skulle ha suttit i juryn i finalen och som marknadsförts stort i samband med showen, istället hade ersatts av en medarbetare. Samtidigt hade allt som hade med honom att göra tagits bort från programmets hemsida. En talesperson för Alibaba har sagt att det rörde sig om en “schemakonflikt”, något som många ifrågasätter.

Kritiserade Kina – börsintroduktionen stoppades

Spekulationerna var igång och blev inte mindre av att han bara några dagar innan försvinnandet från TV-rogrammet hade kritiserat Kina. På konventet The Bund Summit i Shanghai i oktober förvånade han nämligen många när han uttalade kritik mot det kinesiska finansiella styret och bland annat menade att det kväver innovation och att det klänger sig fast vid en pantbanks-mentalitet.

Kort därefter stoppades alltså börsintroduktionen av Ant Group, två dagar innan den skulle ha ägt rum. Att den stoppades, samt ovissheten om Jack Mas förehavanden, har nu gjort att Alibaba Groups aktie har rasat i värde sedan oktober.

Experterna är oense

Fortune har pratat med flera experter som har olika syn på Jack Mas påstådda försvinnande: vissa menar att det inte finns några bevis för att han förts bort och att regimen egentligen inte skulle ha någon anledning att göra så. Andra menar att Jack Ma älskar uppmärksamhet och att han aldrig har varit borta från rampljuset så här länge, och menar att det tyder på att vad som än hänt så är det något ovanligt.

Vad som egentligen hänt med Jack Ma, om han på något sätt har förts bort eller själv håller sig borta från rampljuset, är alltså fortfarande oklart. Klart står i alla fall att hans påstådda försvinnande fascinerar många och kommer att göra det tills han dyker upp igen – och sannolikt långt därefter också.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!