Kantarellpizza toppad med grönkål och Emmentalerost
Kantarellsäsongen är lång och sträcker sig ända från sommaren till senhösten! Och vårt sug efter råvaran är inte nådigt! Helst strör vi kantarellerna över en frasig smördegspizza bianca toppad med Emmentalerost och grönkål. MUMS!
Nedan guidar vi dig till världens kanske godaste kantarellpizza!
Läs även:
Mästerkocken – så rensar du dina kantareller blixtsnabbt!
Kantarelltoast – Foodjunkies bästa höstrecept med otippad ingrediens.
Kantarellpizza med grönkål och emmentalerost
Du behöver:
1 platta färsk smördeg (hemgjord går lika bra)
60 g Emmentalerost, tunna skivor
3 msk creme fraiche
25 g tunt hyvlad parmesan
100 g grönkål
4 tsk färsk timjan
2 msk olivolja
125 g kantareller
1 lök – finhackad
salt och peppar
Garnering:
Ruccolablad (valfritt)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Förbered för grönkålen genom att koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
3. Medans det kokar upp börja rensa kantarellerna och dela de större på hälften. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek löken på mediumvärme i ca 5 minuter (tills den är mjuk). Lägg i kantarellerna och stek ytterligare ca 3 minuter. Rör om så kantarellerna täcks av oljan.
4. Blanchera grönkålen i kastrullen med kokande vatten 2 minuter. Häll sedan av i ett durkslag och spola med kallt vatten. Torka grönkålen och skär bort ev hårda stjälkar.
2. Kavla ut smördegsplattan med lite mjöl på bakbordet samt på kaveln.
3. Stansa ut två runda bitar (eller valfri form) och placera på bakplåtsklädd form.
4. Strö över den skivade emmentalerosten, grönkål och kantarellmixen. Dutta lite av creme fraichen på pizzan, strö över lite av parmesanen och lite olivolja. Avsluta med lite salt och färsk timjan.
5. Grädda smördegspizzorna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (tills de fått fin färg).
6. Strö slutligen över färska ruccola, timjan och svartpeppar.
Fotograf: Wildfooduk.com