Kokt julskinka på Leif Mannerströms vis
När det kommer till klassisk julmat finns det några kockar vi helst av allt vänder oss till. Stjärnkrögaren och tv-personligheten Leif Mannerström har koll på hur julbordet blir det bästa möjliga, och han vet självklart hur man fixar den absolut godaste julskinkan!
Vi har sett honom i tv-programmet Mästerkocken där han provar maträtt efter maträtt med rynkad panna. Om deltagarna har tur avslutar han provsmakningen med “god sås.” Stjärnkrögaren Leif Mannerström har en lång karriär inom mat och restaurangvärlden bakom sig, och är det någon som har koll på husmanskosten så är det han. I Leif Mannerströms “Julkokbok” delar han med sig av hur du får till den absolut smarrigaste julskinkan. Spana in receptet nedan!
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Kokt julskinka
Ingredienser:
1 rimmad skinka med svålen kvar
1 gul lök
1 liten timjankvist
3 lagerblad
10 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
Griljering:
2 msk svensk senap
2 msk grovkornig senap
1 äggula
Gör så här:
Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar. Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet. Tryck in kryddnejlikor och kryddpeppar runt om i löken.
Ta upp skinkan och stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt. Lägg den i en rymlig kastrull tillsammans med löken.
Täck med kallt vatten och låt koka upp. Sjud skinkan tillsammans med kryddlöken. Skumma skinkspadet regelbundet.Skinkan är färdigkokt vid 75°. Lyft upp skinkan och låt den svalna. Spara även spadet och låt det svalna. Sätt ugnen på 225°. Lägg skinkan i en ugnssäker form.Blanda senapssorterna med äggulan och bred översvålen på skinkan. Griljera i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter, tills den har fått fin färg. Låt svalna.
Fotograf: Tomas Yeh