Konflikt? Så löser du och din partner era problem på ett konstruktivt sätt
Att bråka då och då är vanligt i en relation, och kanske snarare regel än undantag. Däremot går det att bråka på olika sätt och vissa är betydligt mer konstruktiva än andra. Vi berättar hur du bråkar konstruktivt för att på bästa sätt bli sams med din partner.
Konstruktiva bråk kan faktiskt leda till att du och din partner kommer till insikter om er själva och om relationen, som kan vara en fördel när det kommer till att utvecklas. Allting handlar dock om hur man diskuterar och bråkar med varandra. (Denna text riktar sig till bråk som håller sig inom ramen för det “normala”, och gäller alltså inte fysiska, sexuella, verbala eller känslomässiga övergrepp av något slag, då dessa aldrig är okej.)
De flesta av oss hatar att bråka då bråk ofta kan väcka känslor som frustration, förtvivlan, ilska och hopplöshet. De flesta par vill inte bråka, vet inte hur man bråkar eller förstår inte att de bråkar. Andra inser att de bråkar för mycket men har svårt att veta hur de ska göra för att sluta. Ändå är konflikter en stor del av alla intima relationer och kan, förutsatt att de är konstruktiva, faktiskt leda till insikter om sig själv, sin partner eller om relationen.
Så blir konflikterna konstruktiva
- Inse att du bråkar när du faktiskt bråkar. Du kanske tror att du diskuterar men om du kan få en förståelse för ditt sätt att vara i en konflikt är det lättare för er båda att inte hamna i “kamp-läge.”
- Försök att inte förvänta dig att bråket ska vara “duktigt”. Vi vet alla att det är bra att fokusera på hur man kommunicerar, att inte skylla på den andra, att det man säger inte ska upplevas som kritik och liknande. Det kan dock vara svårt att hålla sig till alla dessa regler när man är upprörd. Försök därför vara förlåtande, både mot dig själv och din partner om ni ibland inte följer dessa regler.
- Se bråket som ett första utkast, som att ni bara ger uttryck för nyformulerade klagomål och inse därför att det som sägs kanske bara är ånga som kommer att passera. Vissa klagomål kan ha en djupare kärna av sanning, som med tiden kan hjälpa er båda att komma djupare in i relationen.
- Det är också viktigt att tagga ner efter ett bråk. Det kan handla om ett par minuter eller till och med timmar. Drick, ät, promenera, meditera, träna eller läs något för att lättare få ordning på tankarna.
- Försök sedan sätta ord på vad som faktiskt besvärar er och hur ni lättast kan kompromissa och samarbeta. Försök att se situationen från din partners perspektiv och försök förstå varför du själv reagerat som du gjort.
Så blir ni sams
- Försök se konflikterna utifrån tillsammans, gärna på ett mer lekfullt och hoppfullt vis. Utforska tillsammans vad som faktiskt hände i bråket.
- Var snälla och förlåtande mot varandra.
- Lägg ihop pusslet tillsammans. Försök se vilka bitar som saknats hos dig men också hos din partner.
- Känn empati med varandra och fråga er hur era behov kan tillmötesgås.
- Zooma ut tillsammans och brainstorma fram lösningar. Varje ny upptäckt gör relationen mer intim, spännande och ärlig. På så sätt kan ni tillsammans tänka framåt, se hur relationen kan hjälpa er båda att nå era mål och uppfylla era behov på ett bättre sätt.
Källa: Psychology Today