Matinspiration – Ida Warg tipsar om 5 veganska luncher/middagar
Här bjuder Ida Warg på matinspiration till max med 5 goda veganska luncher/middagar! Vad sägs om Currypasta med stekt tofu och jordnötssås, vegansk tacofärs, sötpotatis flatbread, pumpasoppa och vegansk! köttfärssås.
Foto: Ida Warg/Metro Mode
Nedan hittar du alla recept.
Currypasta med stekt tofu och jordnötssås
Ingredienser:
Romansallad
Riven morot
Groddar
Gurka
Glutenfri spagetti
Eko Tofu
Örtsalt
1 msk jordnötssmör
Curry
1/2 – 1 msk tamaris
ca 1 dl kokosmjölk (fet)
Gör så här: Koka pastan enligt anvisning. Riv morötterna och skär upp grönsakerna och lägg på en tallrik. Blanda ihop kokosmjölk, curry, tamares och jordnötssmör och koka upp i en stekpanna. När pastan är klar så häll av den och häll ner spåsen i pastan och rör om och lägg sedan ovanpå grönsakerna. Stek sedan tofun i stekpannan utan att skölja av den. Det ska vara currysås kvar, då kommer tofun bli kristligare och få smak. Lägg på tofun överst och toppa allt med örtsalt.
KÖPVegansk tacofärs
Ingredienser:
1 paket ekologiska förkokta linser
4-5 rivna morötter
0,75 paket krossade tomater
en skvätt tamaris
tacokrydda efter smak (ca 1/2 paket)
1/2 gul lök
Gör så här: Fräs löken någon min i stekpannan och lägg sedan ner morötterna i några minuter.
Häll sedan ner linserna, tamaris, krossade tomater och önskad mängd tacokrydda.
Låt koka ihop i några minuter.
Servera med tacochips, sallad, majs, gurka, tomat och avokado.
Sötpotatis flatbread
Ingredienser:
2 dl mosad sötpotatis
1 dl bovete mjöl
1 dl havremjöl
Gör så här: Ångkoka sötpotatisen (har du ingen ångkokare så koka vanligt). Låt den sedan svalna lite och mosa den. Blanda bovetemjöl och havremjöl i en bunke och mosa sedan ner sötpotatisen och bearbeta degen tills den är en sammanhängande deg. Rulla ut degen till en lång korv och gör ca 5-6 st lika stora delar. Rulla dem till bollar och lägg i bunken. Häll sedan havremjöl på din bänk och kavla ut bullen till ett platt bröd. Stek sedan brödet i en stekpanna. Stek först ca 30s på varje sida och sedan några minuter på varje sida tills de bubblat upp och fått en fin yta.
Pumpasoppa
Ingredienser:
400 g butternut pumpa
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 tsk koksolja
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 tsk färsk ingefära
salt, peppar
3,5 dl kokande vatten
2,25 dl matlagningsgrädde av havre eller soja
Gör så här: Skala och skär pumpan i små bitar. Bryn lök och vitlök i kokosolja tills den är gyllene. Lägg sedan ner pumpan och i ca 10 min med omrörning. Häll sedan på vattnet och låt puttra i ca 20 min. Lägg sedan ner allt i en mixer och mixa till en slät soppa. Lägg ner soppan i en kastrull och addera den veganska matlagningsgrädden. Färdig!
Vegansk köttfärssås
Ingredienser:
3/4 paket kokta linser
500-600g krossade tomater
1 celleri
1 stor riven morot
1 liten gul lök
1 msk grönsaksbuljong
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpure
havssalt, oregano, basilika, timjan, svartpeppar, vitlökspulver.
Gör så här: Grovriv morot, finhacka lök och Celleri och fräs i någon minut. Häll sedan ner resten av alla ingredienser och låt puttra ihop medans du kokar pastan.