Nöje

Matthew McConaugheys brandtal i Vita Huset – Död flickas skor kraftfull symbol i debatten om vapenlagar

I ett tal i Vita huset under tisdagen uppmanade Matthew McConaughey till striktare vapenlagar i USA. Samtidigt berättade han om några av de 19 elever som miste livet i skolskjutningen i Uvalde, Texas i slutet av maj.

Foto: Skärmdump Youtube

Under tisdagen höll skådespelaren Matthew McConaughey ett tal i Vita huset där han uppmanade till striktare vapenlagar, detta med anledning av skolskjutningen i Uvalde, Texas den 24 maj då 19 elever och två lärare miste livet.

Visade upp offrets gröna Converce

McConaughey, som själv kommer från Uvalde, var märkbart berörd när han berättade om några av de elever som miste livet i dådet – däribland en flicka vars kropp endast kunde identifieras tack vare hennes skor:

“Maite [Rodriguez] bar gröna, höga Converse med ett hjärta som hon hade ritat på ena tån eftersom de representerade hennes kärlek till naturen”, sa McConaughey. Han bad en av de närvarande att visa upp en kopia av skorna och fortsatte:

Foto: Skärmdump Youtube

“Hon bar dem varje dag. Gröna Converse. Med ett hjärta på högra tån. Det var de gröna Conversen på hennes fötter som visade sig vara det enda tydliga beviset som kunde identifiera henne efter skjutningen.”

“Vill att deras förlorade liv spelar roll”

McConaughey, som tidigare övervägt att sadla om till politiker, föreslog en rad åtgärder för att minska risken för framtida skolskjutningar, däribland striktare vapenlagar.

Skådespelaren betonade att han lyfte barnens berättelser eftersom detta var de anhörigas önskemål:

“Vet ni vad varenda en av de här föräldrarna ville, vad de bad oss om? De vill att deras barns drömmar lever vidare. De vill att deras barns drömmar infrias, att de åstadkommer något när de är borta. De vill att deras förlorade liv spelar roll.”

Källor: CNN, The Guardian

Foto: Skärmdump

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!