Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Oväntade och bästa knepet som gör susen för en lyckad powernap

Vi har mycket att lära av länder som tar en siesta mitt på dagen – en powernap gör dig mer produktiv, kan minsta ångest och depression samt få dig att leva längre. Och det finns ett trick som får dig att lyckas med powernapen (ja, det är faktiskt en konst att sova mitt på dagen). En kopp kaffe precis innan ska göra susen!

Foto: Unsplash

Multinationella företag som till exempel Google har förstått den positiva innebörden av powernaps och har därför infört “nap-stations”. Flera studier visar att en tupplur mitt på dagen gör dig mer produktiv och kreativ samt leder till en bättre inlärningsförmåga och bättre minne. Men du är inte ensam om att vakna upp och känna dig “groggy” eller tröttare än innan när du sovit mitt på dagen. Men nu vet vi vad som funkar enligt forskning!

För att lyckas med din powernap är det alltså en kopp kaffe precis innan du lägger dig ner för att sova som hjälper. Det tar nämligen cirka en halvtimme för koffeinet att börja verka. Om du sover under cirka 20 minuter (som är den ultimata powernap-tiden) vaknar du alltså upp med energi istället för den där var-är-jag-någonstans-känslan.

Kom ihåg att en powernap längre än 30 minuter gör att du går in i djupsömn vilket istället ger dig de negativa effekterna av att sova mitt på dagen. Den ultimata tiden är mellan 10 och 20 minuter. Passa också på att sova efter lunch men inte för sent på eftermiddagen eftersom det då kan bli svårare att somna när du väl ska gå och lägga dig för natten.

Nu gäller det att inte glömma kaffet innan du tar din tupplur – i alla fall värt att testa för powernap-älskaren!

Källa: Amelia

Läs också: 60 minuters powernaps förbättrar ditt minne och gör hjärnan starkare

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!