Pavlova med lemon curd!
Du behöver:
Äggvita från 3 ägg
1 tsk citronsaft
2,5 dl strösocker
2 tsk maizena
En nypa salt
Topping:
Lime och lemoncurd (Köp färdig eller gör egen, recept finns nedan)
Vispgrädde
Servera med färska bär
Gör så här:
Vispa äggvita och salt i en bunke med elvisp tills det bildats skum.
Rör ner lite socker i taget medan du vispar tills glansig maräng bildats.
Rör slutligen ner maizena och citronsaft och rör ihop.
Marängtest: Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängen rör på sig.
Häll över marängsmeten i en sprits med stort munstycke och spritsa ut cirklar på plåt med bakplåtspapper. Gör två varv längs cirkelns kanter så att det bildats en naturlig skål.
Baka marängskålarna i ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter. Därefter drar du ner till 100 grader – och grädda i ytterligare en halvtimme.
Låt svalna helt innan du fyller på med curd (köpt eller hemgjord) och vispad grädde. Drömmigt gott!
Lime & lemoncurd:
Du behöver:
3 ägg
1,75 dl socker
Skal och saft från 1 citron
Skal och saft från 1 lime
75 g smör
Gör så här:
Ta fram värmetålig bunke och kläck äggen som du sedan vispar upp.
Tillsätt socker och saft/skal från citron och lime.
Placera skålen över kastrull med kokande vatten och rör om tills curden nått önskad konsistens. Ca 15-20 minuter.
4. Klicka sist i tärnat smör som får smälta under omrörning. Förvara i glasburk i kylen.
Foto: Flourandfloral