Raw-pepparkaksbollar – en succé till glöggen
Är det någon mer än vi som tycker att det bästa med att baka pepparkakor är själva degen? Här bjuder vi på Anja Forsnors recept på raw pepparkaksbollar som smakar precis som pepparkaksdeg! En riktig succé att ha som fika till glöggen!
Du behöver:
ca 10-12 st
2 dl mandel
8 st färska urkärnade dadlar
2 tsk pepparkakskrydda*
en nypa vaniljpulver
ca 1 msk kokosolja
riven kokos eller hackade mandel att rulla i
Gör så här: Mixa mandeln till ett mjöl i en matberedare. Har du cashewnötter går det lika bra att använda, eller varför inte mixa en dl av varje. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop till en kladdig smet. Använder du torkade eller mjuka urkärnade dadlar kan du behöva tillsätta en skvätt vatten när du mixar. Bäst blir det om du använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparkakskrydda. Forma till små bollar och rulla i kokos, hackad mandel eller annan nötkross.
* Pepparkakskrydda finns att köpa i de flesta butiker såhär inför jul. Annars kan du göra egen genom att blanda kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära. Passar till allt!
✔ Fri från gluten, mejerier, ägg och raffinerat vitt socker.
Läs även:
Hanna Göranssons glutenfria lussebullar.
Längtar du redan efter julgodis? Sno ihop “no bake” bountybitar på ett kick.
Mjuk vegansk pepparkaka.
Julmys med pepparkakstryfflar.
Raw ischoklad med mandelsmör.