Janssons frestelse: Leif Mannerströms goda recept på julfavoriten
Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Prova detta recept på den klassiska julrätten, signerat stjärnkocken Leif Mannerström.
Janssons frestelse är en rätt som har en given plats på det traditionsenliga svenska julbordet. Och vems recept kan vara bättre att följa än Leif Mannströms, en av Sveriges främsta kockar?
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Här nedan hittar du Mannerströms recept på den älskade klassikern.
Jansons Frestelse
Du behöver:
12 portioner
6 stora potatisar (ca 1 kg)
3 msk smör
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk siktat ströbröd
salt och peppar
Till garnering:
ansjovisfiléer
Till servering:
knäckebröd
Gör så här:
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.Sätt ugnen på 175°.Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
Skala och skiva löken. Bryn den lätt i smör.Vispa ihop grädde och kaviar.Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.Grädda i mitten av ugnen i ca 45–60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
Obs! Det är viktigt att potatisen inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.
Utdrag ur Mannerströms julkokbok. Foto: Tomas Yeh
Fotograf: Thomas Yeh