Klassisk grekisk tzatziki
Den klassiska tzatziki-såsen är en viktig del i det grekiska köket, men den har även blivit en folkfavorit världen över. Den kalla såsen som kan serveras som förrätt eller till grillade rätter är överraskande lätt att förbereda!
Matbloggaren Stella Drivas bakom Instagram-kontot @hungry_happens delar med sig av hennes familjs grekiska recept – och den här gången delar hon med sig av ett recept på den klassiska tzatziki.
I videon, som i skrivande stund har 1,5 miljoner visningar, visar hon exakt hur enkelt det är att göra en god tzatziki. Tricket, menar hon, är att låta såsen ligga i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering. På så sätt hinner alla smaker blandas ihop ordentligt. Om man har tid kan man låta den ligga i några timmar.
Receptet hittar du nedan!
Klassisk tzatziki
Du behöver:
1 stor gurka, strimlad
300 ml grekisk yoghurt
2 matskedar färsk dill, hackad
2 matskedar olivolja
1-2 teskedar rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, pressad
Salt till smak
Gör så här:
Hyvla av skalet på din gurka med en potatisskalare eller osthyvel. Skär sedan bort båda änderna på gurkan.
Med hjälp av ett rivjärn, riv hela gurkan.
Få bort överflödigt vattnet från gurkan genom att lägga den rivna gurkan i hushållspapper eller i en sil tills röran är något fuktig men inte blöt.
Mixa sedan yoghurt, dill, olivolja, vitlök, rödvinsvinäger och salt i en skål.
Tillsätt gurkan och blanda väl.
Smaka av för att se om du behöver lägga till något.
Fotograf: Instagram @hungry_happens