Recept på Ris à la Malta – så gör du Leif Mannerströms godaste juldessert
En mer julig dessert än Ris à la Malta får man leta länge efter. Här är Leif Mannerströms recept på den traditionella efterrätten.
Mästerkocken Leif Mannerströms recept på klassisk Ris à la Malta är ett säkert kort när du vill bjuda på en riktigt julig dessert. En läckert gräddig efterrätt som blir den perfekta avslutningen på måltiden.
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Här nedan hittar du Mannerströms recept på Ris à la Malta!
Ris à la Malta
Du behöver: (8 portioner)
Steg 1:
1 1⁄2 dl grötris
1l standardmjölk
1 kanelstång
1 1⁄2 dl strösocker
1 nypa salt
1 vaniljstång, urskrapad
50 g osaltat smör
Steg 2:
6 dl vispgrädde
1⁄2 dl utspädd apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Till garnering:
apelsinskivor valnötter kanel
Till servering:
saftsås
kanderade nötter och frukter
Gör så här:
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i steg 1 förutom smöret och koka på svag värme, under lock, i ca 30 minuter.
Rör om då och då. Rör i smöret och täck med plastfilm. Låt svalna. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vaniljsocker och florsocker i riset. Vispa grädden lätt och vänd ner den.
Utdrag ur Mannerströms julkokbok.
Fotograf: Tomas Yeh