Tabbouleh på blomkål
Tabbouleh är en klassisk libanesisk sallad som oftast serveras som en del av en meze – en blandning av olika mindre rätter.
Matbloggaren Yumna Jawad, bakom bloggen Feel Good Foobie beskriver tabbouleh som ‘’persilja sallad med en hint av bulgur’’. Hon förklarar även att man kan byta ut bulguren mot blomkål om man vill ha en kolhydratsnål sallad.
Det är precis det Instagram-profilen @shredhappens har gjort i detta recept. Bulguret har bytts ut till blomkål, som är fiberrikt och ett bra substitut då den inte förändrar smaken eller konsistensen på salladen.
Receptet hittar du nedan!
Tabbouleh med blomkål
Du behöver:
½ blomkålshuvud
3-4 gurkor, finhackade
2 tomater, finhackade
4-5 salladslökar, finhackade
1-2 nävar persilja, finhackad
1 näve mynta
1.5-2 citroner
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
80-120ml olivolja
1 nypa salt eller enligt smak
1 nypa malen peppar eller enligt smak
Gör så här:
Börja med att tvätta blomkålshuvudet ordentligt och sedan torka det.
Skär bort skaftet och skär av buketterna. Lägg sedan buketterna i en mixer tills blomkålen ser ut som snöflingor.
Om du föredrar att koka blomkålen kan du koka den innan du mixar den.
Lägg den mixade blomkålen i en skål, tillsätt gurka, tomat, salladslök, persilja och mynta.
Därefter är det dags för lite syra. Först hyvlar du lite av citronskalet in i skålen och sedan pressar du citronerna.
Tillsätt sedan vitlök och olivolja.
Avsluta med salt och peppar och rör om ordentligt.
Avnjuts bäst så direkt och passar perfekt till lamm eller kyckling.
Fotograf: Instagram: @shredhappens