Nöje

Därför ber Justin Timberlake om ursäkt till Britney Spears efter dokumentären

Nyligen släpptes den omtalade dokumentären “Framing Britney Spears” som har väckt starka reaktioner hos många tittare och inte minst gjort oss mer bekanta med rörelsen #FreeBritney och kritiken mot att Britney under många år befunnit sig under pappans förmyndarskap. Vi sammanfattar regissörens egen syn på vilken roll media, Britneys familj och sociala medier, har spelat. 

Foto: Rex

I en Ask me anything-spalt på hemsidan Reddit svarar regissören Samantha Stark, och filmens senior editor Liz Day, på tittarnas frågor. Bland annat undrade tittarna om dokumentären hade haft problem med rättsliga hinder under arbetets gång. Liz Day svarar att de inte har mottagit några hot om rättsliga åtgärder men att grävande journalistik alltid kräver att man är extra noggrann kring att kontrollera fakta. Även det faktum att dokumentären förhåller sig till en pågående rättsprocess, juristernas tystnadsplikt gentemot sina klienter, patientsekretess och sekretessavtal när det gäller kända personer, har försvårat arbetet.

Media hängde ut och förföljde Britney

När det gäller medias ansvar för hur Britney har behandlats genom åren menar Stark att de inblandade bör ta sig en rejäl tankeställare. Hon hoppas att dokumentären leder till lärdomar och en framtida inställning som istället bör vara icke-dömande och öppensinnad.

“En sak jag la märke till, som jag inte hade tänkt på innan dokumentären släpptes, var hur media såg ut under tiden Britney blev shamead för sin sexualitet som tonåring och förföljd som ung vuxen. De ansvariga bakom medias ageranden var själva i 30-, 40- eller 50-årsåldern. Vi som tonåringar såg hur det skedde och nu när min/vår generation har tagit över vill vi agera annorlunda. Vi säger stopp”, säger Stark. 

Pappans förmyndarskap

Sedan 2008 har Britneys pappa, Jamie Spears varit hennes förmyndare, och dokumentären visar på alla oklarheter som ligger bakom beslutet. Enligt regissören är dock inte Britneys mamma, Lynne Spears, delaktig i förmyndarskapet. Vad de har kunnat ta reda på är att mamman nyligen ansökt om att bli mer delaktig i de juridiska delarna som rör dotterns liv men att hon tackar Britneys pappa för jobbet han har gjort. Men det är svårt, menar Stark, att få en fullständig översikt över vilken roll Britneys föräldrar, och även andra personer, har spelat i hennes förmyndarskap. De allra flesta domstolsdokument är belagda med sekretess. 

Hemliga budskap på Instagram?

Gräsrotsrörelsen #FreeBritney som startade redan 2009, där ett antal fans ifrågasatte motiven bakom Britneys förmyndarskap, tog ny fart 2019 när Britney skrevs in på en psykiatrisk klinik. Det har gjorts åtskilliga analyser av stjärnans korta videoklipp på instagram, där hon ofta dansar eller svarar på frågor. Kommentarsfälten är fyllda av aktivister som försöker tolka hemliga budskap och i podcasten Britneys Gram har inläggen noga skärskådats. 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Britney Spears (@britneyspears)


Vad tänker då filmskaparna om Britneys fans som ifrågasätter förmyndarskapet och använder instagram som ett sätt att tolka stjärnans egentliga mående och känslor kring situationen? Samantha Stark poängterar att Britney inte har gjort några intervjuer under lång tid och under den tiden hon faktiskt gjorde intervjuer var hon med största sannolikhet under strikt uppsikt. Därför är det nästan omöjligt att veta vad Britney själv känner och tänker. Då Britneys instagramkonto i stort sett är hennes enda kommunikation med omvärlden menar Stark att det absolut finns anledning att titta närmre där som ett sätt att analysera och försöka förstå hur hon egentligen mår. 

Justin Timberlake ber om ursäkt

I dokumentären framgår det hur uppbrottet från artisten Justin Timberlake ledde till att Britney gjordes till åtlöje samtidigt som Timberlakes karriär fortsatte ta fart. Efter uppbrottet kan man höra i intervjuer hur Timberlake skryter om att han haft sex med Britney och han hintade i en musikvideo om att hon dessutom varit otrogen mot honom. Samtidigt fick Britney utstå mängder av sexistiska påhopp och uthängningar. 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Justin Timberlake (@justintimberlake)

 

Efter att dokumentären släpptes har Timberlake gått ut och officiellt bett om ursäkt på sitt instagramkonto. “Jag kan se att jag har kommit till korta […] och dragit nytta av ett system som förlåter både misogyni och rasism”, skriver han bland annat.

Här kan du se dokumentären.

 

Läs också:

Britney Spears och Backstreet Boys släpper låt ihop.

16 saker du antagligen inte visste om Britney Spears.

Här är artisten som ger sig in i debatten om Britney Spears. “Hon är en pengako”.

Britney Spears låtar blir musikal – fullproppad med prinsessor, humor och feminism.

 

Källor: The New York TimesBBC NewsNBC News

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!