instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Riskerna med “oversharing” – så vet du om du delar för mycket

Av: Metro Mode

Behovet av att dela med sig av svårigheter och motgångar är djupt rotat i människan. Men det kan också gå för långt. När man går från ett samtal med känslan av att ha delat för mycket har man antagligen gjort det. Samtidigt är det viktigt att dela utmaningar och svårigheter med andra – så hur vet man när det är lämpligt och inte?

Foto: Shutterstock

Att råka dela för mycket, “oversharing” som det också kallas, är nog något som de flesta kan känna igen sig i. Framförallt blir vi extra sårbara om vi är stressade eller när det känslomässiga inte fungerar som det ska – då är det lätt att trilla dit och råka dela för mycket i fel situationer.

I grund och botten handlar det om att dela lagom mycket i rätt situationer. Att dela för mycket när det inte passar sig kan få andra människor att känna sig besvärade och det kan vara svårt att ta hand om den sociala situationen. Men hur vet man när det är rätt läge?

Därför känns det bra att dela

Att dela något om sitt sexliv eller prata länge om en svår relation till sin mamma med en nära vän över ett glas vin är något helt annat än att dela samma information med en kollega på jobbet. Personliga avslöjanden bygger intimitet och anknytning när det är lämpligt, och skvaller kan skapa en känsla av tillhörighet och stärka sociala band när det görs på rätt sätt.

Men att säga för mycket, till fel personer, i fel sammanhang, det kan istället kosta dig vänner och leda till andra negativa konsekvenser. En person som tenderar att dela med sig av för mycket ser det sällan själv innan det är för sent. Vi är programmerade att vilja dela med oss av information, och det går att härleda till våra förfäder. Utbytet av personliga erfarenheter var länge en absolut nödvändighet för våra chanser att överleva. Rent socialt har det också vara viktigt som en del av att stärka gemenskapen med andra.

Så undviker du att dela för mycket

När vi är uppjagade, nervösa eller befinner oss i ett annat förhöjt känslomässigt tillstånd är det svårare att hålla koll på hur mycket vi delar. Det kan hjälpa att vara medveten om detta, så att du på förhand kan sätta gränser för dig själv. Nedan kan du spana in några tips att ta med dig!

Källa: Psychology Today

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår