Så gör du din egen snaps till midsommar – 6 enkla recept
Det är faktiskt mycket enklare än man kan tro att smaksätta sin egen snaps! Dessa recept är perfekta till midsommarfirandet och till kräftskivan.
Hemmagjord snaps på midsommarbordet brukar bli en riktig succé och du kommer få mängder av komplimanger om hur huslig du är – fastän det var enklare att göra än både köttbullar och sill!
Vi listar sex goda, annorlunda och enkla snapsar som du kan göra redan idag och låta stå och dra sig tills det är dags för midsommarfest.
Tips!
Frys in snapsflaskan i ett hölje av blommor
Ett DIY-tips är att frysa in snapsen i ett hölje av is och vildvuxna ängsblommor vilket blir både en vacker dekoration på kräftskivans dukning och en praktisk detalj då det håller brännvinet väl kylt.
Så här gör du:
- Klipp av toppen på ett tomt mjölkpaket.
- Ställ ner snapsflaskan och lägg i blommor runt flaskan.
- Häll på vatten ända upp till kanten på mjölkpaketet.
- Ställ in i frysen och vänta ett par timmar tills vattnet har blivit till is.
- Ta bort mjölkpaketet och voilá den är färdig!
Här hittar du massor av inspirerande artiklar inför Midsommar!
Rabarbersnaps
Du behöver:
6 rabarberstjälkar
1 bit färsk ingefära – stor som en vindruva
2 sockerbitar
70 cl vodka
Du behöver också en syltburk eller flaska med stor öppning.
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär bort ev fula bitar. Skala inte, färgen sitter nämligen i skalet!
Skiva rabarbern i 2 cm stora bitar och skala ingefärsbiten.
Lägg allt i en burk eller en flaska med tätslutande lock tillsammans med sockerbitarna.
Häll på vodka så det täcker.
Låt stå i kylskåp minst en vecka, gärna längre. Skaka burken en gång per dag.
Sila bort rabarbern och filtrera spriten genom kaffefilter.
Tillsätt mer brännvin eller späd ut med vatten till önskad smak
Fotograf: Shutterstock
Flädersnaps
Du behöver:
5 fläderblommor, färska eller torkade
70 cl brännvin special
1 tsk socker (valfritt)
Gör så här:
Plocka fina fläderblommor.
Lägg fläderblommorna i en glasburk eller flaska.
Häll på halva flaskan brännvin special så att blommorna täcks.
Låt detta stå och dra 3 dagar. Vänd på burken då och då.
När blandningen hunnit bli gul i färgen och doftar mycket av flädern ska du ta upp eller sila bort fläderblommorna.
Späd sedan med resten av ditt brännvin till önskad smak.
Fotograf: recept.se
Vaniljsnaps
Du behöver:
70 cl vodka
2 msk strösocker
2 st färsk vaniljstång
Gör så här:
Fyll vodkan i en flaska eller karaff.
Rör ner sockret.
Dela den ena vaniljstången på mitten, på längden. Låt den andra vara hel.
Lägg vaniljstängerna i flaskan, skaka flaskan och låt stå i 1 vecka.
Fotograf: Kraksstuga.se
Björnbärssnaps med mynta
Du behöver:
2 dl björnbär
1 msk torkad pepparmynta eller en stjälk färsk
1,5 msk torkad grönmynta eller två stjälkar färsk
50 cl vodka
Gör så här:
Blanda bär, örter och brännvin i en flaska. Skaka någon gång varje dag och låt den dra i tre dygn. Sila.
Fotograf: Unsplash
Citronsnaps
Ingredienser:
70 cl vodka
1 citron
0.5 tsk socker
Gör så här:
Skala citronen med potatisskalare, försök få med så lite vitt som möjligt.
Lägg ner skalen i vodkan, lägg i strösockret, sätt på korken och vänd flaskan upp och ner några gånger.
Ställ i kylskåpet över natten. Vänd några gånger till och sen är den färdig.
Det gör inget om citronskalen ligger kvar, det blir inte beskt av det.
Vågar du ge dig på en variant som tar 2 veckor så prova receptet nedan:
Ingredienser:
70 cl vodka
2 ekologiska citroner
1 msk socker
Gör så här:
Riv skalet av 2 citroner och blanda med sockret och spriten. Låt stå i 1–2 veckor. Skaka om någon gång ibland. Sila bort citronskalet, ställ i frysen och njut iskall.
Fotograf: Shutterstock
Färgad snaps
Ingredienser:
70 cl Renat eller Absolut Vodka
För rosa snaps:
10 hallon
1 stjärnanis
5 rosenblad
För grön snaps:
½ Granny smith äpple, skuret i skivor
1 knippe mynta
1 skiva ananas, skuret i skivor
För orange snaps:
3 cm ingefära, skuret i bitar
Apelsinskal från en halv apelsin
1 riven morot
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten. Sila sedan blandningen och häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.