Så får du en lyckligare semester – enligt lyckoforskaren Micael Dahlén
Sommaren är en härlig tid, men ibland kan jakten på den perfekta ledigheten kännas överväldigande. Här är professorn och lyckoexperten Micael Dahléns bästa tips för att öka semesterlyckan!
Tyvärr kan sommaren bli en kravfylld tid för många: helst ska man hinna med en paradisisk semester vid sidan av umgänge med nära och kära, samt andra aktiviteter som hör sommaren till. För dig som känner stress inför semestern har lyckoexperten Micael Dahlén tipsen som gör att du får en så skön ledighet som möjligt.
Åk inte så långt
Hur långt vi reser har inte en särskilt stor inverkan på hur lyckliga vi känner oss på semestern – faktum är att en studie som innefattade 4000 semesterresenärer i Journal of Happiness Studies visade att långa och krångliga resor leder till mindre njutning! Då är kortare resor (eller en semester på hemmaplan) ett bättre val.
Var äventyrlig
Visst är sol och bad något som de allra flesta förknippar med semestern, men Dahlen tipsar om att prova en annan utgångspunkt för att maxa lyckan: Var öppen för de små äventyren!
“Skippa all-inclusive och välj den konstigaste maträtten på den lokala restaurangen, ‘glöm pengarna hemma’ en dag i en främmande stad, besök en svensk ort du aldrig varit på, gå på regn-picknick”, skriver han i SvD.
Minisemestra
När det gäller längden på ledigheten är måttlighet att rekommendera. Hur länge vi är lediga har nämligen inte någon större effekt på hur lyckliga vi känner oss.
Om du istället tar ledigt i flera gånger, men i kortare perioder, så får du en lyckokick inför varje ledighet tack vare de positiva förväntningarna innan. Dahlen rekommenderar att vänta två veckor mellan ledigheterna eftersom det är så länge lyckokänslorna i genomsnitt sitter i efter semestern.
Ta semester från din partner
Parresor blir inte alltid som man tänkt sig. Det finns till och med forskning som visar att skilsmässoansökningar i USA skjuter i höjden i augusti, alltså strax efter semestersäsongen.
Dahlen tipsar därför om att avstå från att spendera hela semestern tillsammans med en partner:
“En undersökning bland amerikanska kvinnor som reste utan sin partner visade att de både var lyckligare med sin semester och sin relation. Gissningsvis gäller det även om du inte är kvinna. Liksom om ni båda hemestrar, men lite på varsitt håll”, skriver han.
Var ledig
Sist men inte minst, använd din ledighet till att vara just ledig. Försök inte klämma in “100 procent av allt du vill göra på de 10 procent av året semestern utgör”, skriver Dahlén. “Spara lite till de andra 90 procenten också, du har hela året på dig.”