Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Se barnens tårfyllda reaktioner i det uppmärksammade klippet #JegErDansk

I februari uttryckte den danska riksdagen oro över att det bor “fler invandrare och ättlingar än etniska danskar” i vissa bostadsområden. En dansk mediebyrå ger svar på tal i en video, som får oss att börja gråta. Se filmen i slutet av artikeln!

jegerdanskFoto: Facebook/Gorilla Media
Källa: TV2

“Jeg er Dansk” är titeln på en video som har blivit viral och fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. I filmen berättar några barn om sig själva och att de kommer från Danmark. De får frågan om de är säkra på att de är danska och varför. Filmmakaren säger att de inte alls är danska, trots att de är födda i Danmark, går i skola och har sina vänner där. Tårarna är omöjliga att stoppa när man får se barnens blandade reaktioner.

– Är jag inte? frågar en av pojkarna oförstående.

En flicka vet inte vad hon ska säga och börjar gråta. Vi gråter med henne.

Bakgrunden till filmen är att den danska riksdagen skrev i ett yttrande i februari att de oroade sig över att det finns områden där det bor “fler invandrare och ättlingar än etniska danskar”. Efter det startade en debatt om det är lämpligt att skilja mellan danskar och “efterkommere af indvandrere” (andra generationens invandrare).

Det var efter yttrandet från den danska riksdagen som mediebyrån Gorilla Media, där Alex Sabour är en av delägarna, valde att göra filmen. Barnen som är med i klippet är deras egna och barn till nära familjemedlemmar.

– Barnen visste ungefär vad vi ville fråga om, men inte alla detaljer. Vi ville ha en naturlig reaktion från dem, men de var i en säker miljö på en professionell filmstudio, säger Alex Sabour till TV2 Danmark.

Han har själv medborgarskap i Danmark, är från Iran och uppvuxen i Los Angeles i Kalifornien. Det är hans sjuåriga dotter Scarlett som i slutet av filmen brister ut i tårar. Han berättar att hon många gånger har upplevt att hon inte kallas för dansk av andra barn.

–  Jag är ledsen för alla barn som inte accepteras som en del av den danska befolkningen. Det finns ingen anledning att använda ord som “efterkommere af indvandrere” – det är ett annat sätt att säga att barnen inte är danska, säger Alex Sabour till TV2.
Riksdagsledamoten Jan E. Jørgensen (V) har senare gått ut och sagt att formuleringen i yttrandet var klumpig, vilket är det minsta man kan säga tycker vi.

I nuläget har filmen 2,3 miljoner visningar på Facebook. Se den här: 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!