Sju faktorer som gör dig vis
Enligt forskare går det faktiskt att mäta om en person är vis eller inte. Visa människor är enligt forskningen lyckligare och vishet är faktiskt en egenskap som går att öva upp. Nedan avslöjar vi sju faktorer som gör dig mer vis.
Forskare har nu utvecklat ett test som mäter hur vis en person är. Jakten på visdom har visat sig kräva självinsikt, något som faktiskt går att jobba upp.
Vi kan arbeta upp vår vishet
Testet publicerades i tidskriften “International Psychogeriatrics” och består av sju frågor. Genom testet mäts sedan sju olika komponenter som visdom anses bestå av, bland annat att acceptera oliktänkande, att fatta beslut i tid och ge goda råd. “Ingen är helt fullkomligt klok. Så om vi ska förbättra vår visdom måste vi ta reda på hur vi ligger till, vilka poäng vi får vi på olika komponenter som visdom består av. De komponenter där vi är svaga kan vi då förbättra”, säger psykiatriprofessorn och visdomsforskaren Dilip Jeste vid San Diego University, upphovsmakare bakom testet.
“Proscialt beteende” – den viktigaste faktorn
Det viktigaste draget anses dock vara “prosocialt beteende”. Det handlar om osjälviska handlingar, empati, altruism och medkänsla. “Visdom är annorlunda än intelligens. Det är svårt att öka sin IQ. Men det gäller inte visdom som till 50 procent är nedärvt. Det betyder att visdom till 50 procent påverkas av miljö och beteende. Så vi kan bli visare, men också mindre visa. Men tendensen är att man blir klokare med åldern tack vare den erfarenhet vi får”, enligt Dilip Jeste.
Enligt honom är det också möjligt att öva upp visdomen. Om man vill öka sitt prosociala beteende föreslår han övningar som att varje dag tänka på eller skriva ner tre saker man är tacksam för. Även volontärarbete kan hjälpa dig att öva upp den delen, eller att bara träffa människor som är olik dig själv, exempelvis med andra politiska åsikter.
De sju komponenterna i visdom
- Prosocialt beteende
- Självreflektion
- Reglering av känslor
- Accepterar olikheter
- Beslutsamhet
- Ger goda råd
- Existentiell förankring
Källa: SVT