Nöje

Skilsmässa – fem varningsflaggor att se upp för

Bråkar ni alltid om samma gamla problem, utan att komma fram till en lösning? Dagdrömmer du om att vara singel, eller om att vara med en annan person än din partner? Dessa saker kan tyda på djupare problem i ditt förhållande.

Foto: Unsplash

Författaren Susan Pease Gadoua berättar i Psychology Today om fem saker som är gemensamma för nästan alla par som skiljer sig. Här är varningsflaggor att se upp för i ett förhållande – och hur ni löser problemen.

1. Ni drar inte åt samma håll

När parterna i ett förhållande anser att den andra personen behöver ändra på sig och bli mer som de själva så uppstår ett avstånd i relationen. Klassiska exempel på detta är när den ena är känslosam och den andra intellektuell, eller den ena är sparsam medan den andra gärna spenderar pengar. De flesta par har en eller två saker som de inte kan enas om, men par som skiljer sig har oftast för många oenigheter som inte går att lösa.

Varningsflaggor:

 • En av er säger saker som “han gör alltid såhär… ” eller “Hon gör aldrig det där…”
 • Ni bråkar alltid om samma sak utan att komma fram till en lösning eller kompromiss
 • Du har skapat ett återkommande narrativ om hur din partner är dålig för dig

Lösning:

Ansträng dig mer för att se saker och ting ur din partners perspektiv och försök möta denne halvvägs. Om du tror att du alltid kommer vara bekväm i ett förhållande så har du en del känslomässigt arbete att ta tag i.

2. Ni kommunicerar inte om era känslor och behov

När vi klagar på våra partners så bottnar detta i behov och känslor. “Varför hjälper du aldrig till med att städa?” bottnar i känslan av att inte vara uppskattad eller respekterad, samt behovet av stöd och hjälp. Trots att ingen kan läsa tankar så förväntar många sig att deras partner bara ska veta vad de behöver. Vissa har även problemet att de inte vill erkänna sina känslor och behov eftersom detta får dem att känna sig sårbara.

Par behöver kommunicera om vad de gillar och inte gillar. Det är också viktigt att ställa frågor och inte anta att man vet mer om sin partner än man faktiskt gör. Knepet är att framföra sina känslor och behov på rätt sätt – utan att kritisera sin partner.

Varningsflaggor:

 • Du börjar ofta meningar med “Du borde…” eller “Varför kan du inte…”
 • Du känner dig väldigt ofta bitter på din partner
 • Du tänker ofta “De borde förstå vad som stör mig” eller “Varför kan de inte förstå vad jag behöver?”

Lösning:

Formulera dig i önskemål eller inbjudningar: “Kan du hjälpa mig med… ” eller “Vad sägs om att vi… “. När du säger “vi” istället för “du” känner din partner sig inkluderad istället för utpekad. Glöm inte heller att, på ett vänligt sätt, säga till när din partner gör något som inte funkar för dig. Om du håller dina känslor inne ökar risken för bråk.

3. Ni har slutat göra saker tillsammans

Ofta är leder sårade känslor och bitterhet till att avståndet ökar mellan parterna i en relation.

Varningsflaggor:

 • Du har inte längre lust göra saker ihop med din partner
 • Du undviker svåra diskussioner eftersom det känns enklast

Lösning:

När du känner att du och din partner håller på att glida isär, agera! Berätta för din partner att du vill att ni bygger upp er kontakt igen och jobbar för att göra det. Här kan en terapeut komma väl till hands. Det är inte alltid möjligt att göra detta på egen hand, så känn ingen press om ni behöver hjälp på vägen.

4. Ni börjar hitta lösningar på era problem utanför äktenskapet

Det här stadiet kommer ofta after att parterna i ett förhållande har börjat glida isär. För vissa innebär detta att skilja sig och gå vidare från relationen. För andra innebär det att inte längre vara känslomässigt investerad i förhållandet. Detta stadie kan även ta sig uttryck genom att man fokuserar på sina barn, vänner, eller karriär. Andra utvecklar beroenden som till exempel spelberoende eller överdriven alkoholkonsumtion.

Varningsflaggor:

 • Du dagdrömmer om hur härligt livet vore om du var singel eller i ett nytt förhållande
 • Du blir plötsligt väldigt upptagen av ditt jobb, eller utvecklar ett beroende (av spel, alkohol, tv, shopping eller dylikt).
 • Du inleder en så kallad känslomässig affär med någon

Lösning:

Att försöka fly från problemen gör inte att de försvinner, faktum är att det kan göra saker och ting värre. Försök istället att ta tag i relationen. Om det finns något som du kan göra för att förbättra förhållandet, gör det. Om det är dags att gå vidare, var då ärlig, både för din egen och din partners skull.

5. Ni söker inte hjälp för era problem

Många par som skiljer sig provar inte att gå i parterapi, eller så gör de det för sent. Vänta inte tills förhållandet är i kris innan ni söker hjälp.

Varningsflaggor:

 • Du vill hellre skilja dig än gå i terapi
 • Du intalar dig själv att saker och ting kommer att bli bättre “när X händer” och fortsätter sedan i samma gamla hjulspår
 • Din relation är i kris

Lösning:

Här är lösningen enkel: sök professionell hjälp.

Läs även:

3 saker vi kan lära oss av parterapin i You

Här är den mest attraktiva egenskapen hos en partner

Victoria Beckham avslöjar hemligheten bakom sitt 22 år långa äktenskap

Källa: Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!