Nöje

Svårt att hitta rätt på dejtingappar? Det finns en vetenskaplig förklaring till det

Har du också svårt att sålla bland alla profiler på dejtingappar? Då är du inte ensam. Här är den vetenskapliga förklaringen till att det är knepigt att hitta kärleken online.

Foto: Shutterstock

Upplever du att dejtingappar ofta kan utgöra ett stressmoment istället för att underlätta livet? Moran Cerf – professsor i neurovetenskap vid Northwestern University, USA – berättar för SVT Nyheter varför det kan vara överväldigande att försöka hitta en partner online:

“Hjärnan gillar inte för många val. Den gillar att ta beslut. Det utsöndras ett kemiskt ämne när vi gör ett val, även om vi väljer fel. Det är stressande att ställas inför val. När vi fattar ett beslut ser man i hjärnan att vi blir lyckligare”, förklarar han.

“Leder till dåliga beslut”

Cerf menar att det är så kallat Choice overload, alltså alltför stora stora mängder alternativ, som gör att online-dejting kan upplevas som stressande:

“Vi vet att om man ger folk massor med valmöjligheter så upplever de en överbelastning som är en utmaning för hjärnan. Då ger man ofta upp och låter bli att välja. Det är inte bra för hjärnan. För många valmöjligheter leder till dåliga beslut.”

Hur gör man då om man letar efter kärleken online? Här är några tips från experterna:

  • Cerf tipsar om att endast ha kontakt med några få personer i taget. Kvalitet över kvantitet, helt enkelt.
  • När du väl har matchat med någon, ge dem en riktig chans. Ett exempel är att bestämma sig för att träffa varje person minst tre gånger innan man går vidare till nästa.
  • Följ psykologen Angela Aholas råd och var sparsam med hur mycket tid du spenderar i taget på dejtingappar. Efter att ha sett för många profiler i en sittning tenderar vi nämligen att bli ytliga och endast fokusera på bilderna!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!