Därför firar vi Sveriges nationaldag 6 juni
Sedan början av 80-talet har vi benämnt 6 juni som Sveriges nationaldag. Men vad är det egentligen vi firar?
När är Sveriges nationaldag?
Tidigare kallades den 6 juni för “svenska flaggans dag”, och den kom till i början av 1890-talet. Sverige blev då inspirerad av Norge och Danmark som hade sina nationaldagar 17 maj och 5 juni. Det fanns från början många olika förslag på vilket datum som skulle utses, bland annat midsommardagen och 30 november. Valet föll till sist på 6 juni.
Gustafsdagen
Anledningen var att man firade Gustafsdagen den 6 juni, och alltså årsdagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. I början var flaggor ett vanligt förekommande inslag i firandet och dagen var en inofficiell nationaldag fram till 1916 då den instiftades som Svenska flaggans dag. Först 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag och 2005 en officiell helgdag.
Är Sveriges Nationaldag en röd dag?
Ja, Nationaldagen är en röd dag, vilket i regel innebär ledighet från arbete eller skola. Att Nationaldagen är en röd dag är ett relativt nytt tilltag – tidigare var Annandag pingst en röd dag men sedan 2005 är vi istället lediga på Nationaldagen.
Du gamla du fria
Sveriges Nationalsång, “Du gamla du fria”, har anor från 1800-talet. Sången skrevs av Richard Dybeck år 1844 och bygger på en gammal folkmelodi.
Intressant nog så har “Du gamla du fria” aldrig officiellt antagits som Sveriges nationalsång. Dess status beror med andra ord helt och hållet på traditionen att bruka den som sådan.
Källor: Nordiska museet, Helgdagar, SO-rummet