Recept: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing à la Tareq Taylor
Sugen på något riktigt gott ikväll? Prova det här receptet på lammfilé med ugnsbakade grönsaker och avsluta med ett himmelskt gott fruktflan – båda från Tareq Taylors egen kokbok!
Tareq Taylor är tv-kocken som har vunnit svenskarnas hjärtan med sin härliga personlighet och skicklighet i köket. Här är två av Taylors recept som tillsammans utgör en vinnande middag: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing, följt av fruktflan med vaniljkräm.
Båda recepten kommer från Taylors bok “Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor”. Boken finns att klicka hem här!
Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing
Du behöver:
4 personer
Tid: 30 minuter
400 g lammytterfilé
3 vitlöksklyftor (hackade)
2 msk olivolja
4 kvistar färsk timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
3 msk vatten
12 kokta kalla färskpotatisar
200 g tomater, gärna olika sorter
Ungsbakade grönsaker:
1 spetskålshuvud (delat på längden)
2 gula lökar (skalade och delade)
2 salladslökar
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Örtdressing
skyn från det stekta köttet
1 msk hackad färsk dragon
saften från 1 citron
1/2 dl hackad gräslök
2 dl olivolja
1 tsk dijonsenap
1 nypa flingsalt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken, timjankvistarna och köttet. Salta och peppra köttet rejält. Vänd köttet ungefär var 30:e sekund, stek till innertemperatur 60°. Ta upp köttet ur pannan, häll i vattnet och vispa runt till en fin sky. Häll skyn över köttet och låt stå medan du förbereder tillbehören.
Värm ugnen till 275°, grill. Lägg spetskåls- halvorna och lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg salladslökarna och paprikan hela på plåten. Ringla över olivolja, salta och baka grönsakerna högt upp i ugnen i cirka 15 minuter tills allt har fått fin färg. Ta ut plåten, lägg paprikan i en plast- påse och låt svalna något innan du skalar den. Ta bort det yttersta brända på den ugnsbakade löken. Skär spetskålen i bitar.
Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor
Fotograf: Peter Carlsson
Fruktflan med vaniljkräm
Du behöver:
Små flan eller 1 stort
Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl
Deg:
100 g kylskåpskallt smör
1 stort ägg
200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl
1 krm salt
50 g (drygt 1/2 dl) strösocker
Vaniljkräm:
2 dl mjölk (3 %)
1 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor
1 tsk maizena majsstärkelse
Fyllning:
2 msk aprikosmarmelad
färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan
Gör så här:
Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna.
Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.
Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor
Fotograf: Peter Carlsson