Ugnsbakade äpplen med söt nötcrumble med kanel och kardemumma
Bakade äpplen med nötter, kanel och kardemumma samt en massa gott brynt smör och sirap serveras bäst med en kula vaniljglass eller en klick grädde. Det här är ett recept som du gör på nolltid.
Bäst smakar den här desserten om du plockar dina äpplen direkt från trädet. Har du inte egna, så knacka snällt på en dörr och fråga om du får ta ett par stycken.
Det blir inte enklare (eller godare) än såhär.
Doften sprider sig som en löpeld genom hemmet så fort äpplena gräddas i ugnen.
8 portioner ugnsbakade äpplen med nötcrumble:
Fyra äpplen (delade i hälften)
1 dl valnötter
1 dl pekannötter
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk socker
50 g smält, brynt smör
Toppa med:
Ljus baksirap
Kokosflarn
Gör så här:
Sätt ugnen på 215 grader.
Dela äpplena på hälften och skär bort kärnor etc.
Smält och bryn smör och blanda ner mortlade nötter, socker, kanel och kardemumma.
Placera äppelhalvorna i en form eller på en bakplåtsklädd form.
Fördela ut nötblandningen på varje äpple – ringla sedan över rikligt med ljus sirap.
Baka i ugnen ca 15 – 20 minuter.
Toppa med kokosflarn (eventuellt pudra med lite extra kanel) och servera med grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Foto & recept: Cassandra Lundgren