Vad som egentligen händer i din hjärna när du blir förälskad
Kärlek vid första ögonkastet är inte bara en klyscha – det är vetenskapligt fel!
Det är nämligen inte dina ögon som får dig att dras till en annan person – passionen och attraktionen skapas från första stund av hormoner och så kallade signalämnen i din hjärna och i dina körtlar. Det här är vad som händer i din kropp när du blir förälskad.
1. Passionen
Testosteron + Östrogen
Lusten till en annan person väcks instinktivt och kan kicka in omedelbart. De manliga och kvinnliga könshormonerna testosteron och östrogen (som produceras i testiklarna, äggstockarna och till viss del i binjurarna) skickar ut sina romantiska signaler redan innan ditt sinne hinner registrerar någon som helst info om personen du har framför dig.
2. Attraktionen
Norepinefrin
Tacka dina binjurar för norepinefrin som får ditt hjärta slå. Hormonet är kopplat till adrenalin, som hjälper till att öka cirkulationen vilket är en förutsättning för att du ska kunna bli upphetsad.
Dopamin
Så snart din kropp registrerar att passionen har väckts till liv så börjar den producera dopamin, som ökar din libido och lust. Det här signalämnet är också starkt förknippat med beroende: Den där kärleksberusningen som får dig att vilja komma tillbaka om och om igen.
Serotonin
Forskare säger att nya par har lägre nivåer av serotonin, som främst produceras i din mage. Det kan vara det som gör att du blir så fokuserad på personen du attraheras av.
3. Bandet som fäster er vid varandra
Oxytocin
Hjärnan producerar det här empati-framkallande hormonet efter orgasm. Men det stimuleras även av icke-sexuell hud-mot-hud-kontakt, vilket hjälper till att skapa bandet mellan dig och din nya partner efter att den första euforiska attraktionen börjar avta.
Vasopressin
Hos prärievargar framkallar det här hormonet en längtan efter monogami efter parning. Kombinera det med oxytocin och prolaktin så har du anledningen varför killar blir trötta efter sex.
Källa: Rodalesorganiclife.com
Foto: REX