Nöje

Varför firar vi Alla Hjärtans Dag?

Den 14:e februari är det Alla Hjärtans Dag, dagen då vi uppmärksammar de vi älskar. Men varifrån kommer denna tradition egentligen?

Foto: Pexels

Trots att Alla Hjärtans Dag inte blev populärt här i Sverige förrän slutet av 90-talet så har dagen en över två tusen år gammal historia. Här är historien bakom Alla Hjärtans Dag.

Från romarriket till 1800-talets USA

Den vanligast förekommande teorin om Alla Hjärtans Dags ursprung är att dagen, som på engelska kallas Valentine’s Day, firas till minne av den kristne predikanten Valentino som levde på 200-talet före kristus. Den dåvarande romerske kejsaren Claudius ville inte att män skulle gifta sig eftersom han ansåg att gifta män var sämre soldater. Valentino trotsade kejsarens vilja och vigde par i hemlighet – tills han avslöjades och dömdes till döden.

Traditionen med att skicka brev och kort på Alla Hjärtans Dag kommer sig av att Valentin, medan han satt i fångenskap i väntan på sin avrättning, förälskade sig i fångvaktarens dotter. Innan domen trädde i kraft hann han smuggla ut ett meddelande till henne, som han undertecknade “Din Valentin”.

I det medeltida Storbritannien blev Valentins dag en dag då man firade kärleken, och snart följde andra länder britternas exempel. I USA började man redan på 1800-talet skicka Valentinkort till varandra. Här i Sverige tog firandet fart först på 1990-talet, då Alla Hjärtans Dag hamnade i den svenska almanackan och det blev alltmer vanligt att fira dagen med blommor, presenter och restaurangbesök.

Källa: SO-rummet

Foto: Pexels/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!