Växtbaserad semla – spana in receptet här!
Inför fettisdagen har Oatly tillsammans med Stora Bageriet tagit fram en helt växtbaserad semla, och nedan kan du ta del av det supergoda receptet!
Stora Bageriet och Oatly har nu tagit fram ett växtbaserat recept på Stora Bageriets testvinnande semla som passar alla som väljer bort mejeriprodukter. Genom att byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ blir semlan ett snällare alternativ mot planeten och miljön, utan att tumma på den goda smaken!
Spana in receptet nedan!
För den som inte är någon storbakare själv kommer semlan att finnas i begränsad upplaga hos Stora Bageriet på Sibyllegatan 2 i Stockholm under fettisdagen den 13 februari.
Växtbaserade semlor
10-12 st
Vetedeg:
2,5 dl Oatly Havredryck 2,8%
550g vetemjöl
100g socker
100g margarin
10g salt
10g kardemumma
25g jäst
Semmelfyllning:
500g mandelmassa
1st riven bittermandel
3 g salt
50 g rostad och hackad mandel
Vatten efter konsistens
0,5 l Oatly iMat Visp
Florsocker
Så gör du:
Semmelfyllning:
Blanda allting i en bunke utom vatten. Vispa allt med en elvisp och häll sakta ned vattnet tills du får en fin textur på semmelfyllningen.
Deg:
Blanda alla ingredienser i en köksassistent. Kör långsamt i ca 5 min tills allt är blandat och öka sedan hastigheten till en mellanhastighet i ca 20 minuter tills degen är färdigkörd. Gör ett glutenprov genom att göra en liten boll av en bit deg. Degen ska kännas elastisk när du drar i den och inte gå sönder.
Stjälp upp degen på ett bord och väg upp bullar à 60g. Rundriv bullarna och lägg på plåt med papper.
Jäs under duk i ca 2h (till dubbel storlek)
Baka av bullarna på 190 grader i ca 5-6 min.
Låt svalna. Klipp eller skär ett lock. Spritsa i semmelfyllning, vispa Oatly iMat Visp och spritsa på. Lägg på locket och sikta florsocker.