Sticky Tofu Ribs
30 min/ 6 portioner
Kärleken för tofu börjar här. Tofu ribs eller ”veganska revbensspjäll” görs på en extra fast tofu som smaksatts med en sticky glaze av vitlök, ingefära, sojasås och srirachasås. Stek, grilla eller ugnsbaka ordentligt så får du en krispig yta som är svår att motstå.
Du behöver:
2 x 230 g Yipin extra fast tofu
¾ dl äppelcidervinäger
½ dl socker
3 msk ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära (riven)
3 msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
3 lime
Så gör du:
Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp.
Pressa i saften från limen i kastrullen och addera senap, ingefära, srirachasås, soja och pressad vitlök. Reducera i ca. 10 min tills det blir en tjock marinad. Låt svalna.
Häll i den svala marinaden i en plastpåse. Lägg i skivad tofu och låt den dra åt sig i marinaden, gärna i ett par timmar.
Alternativ 1 – ugnsbaka/grilla:
Sätt ugnen på 200 grader, gärna på grilleffekt. Lägg tofubitarna på bakplåtspapper, vänd efter 7-10 minuter när de fått en knaprig yta. Låt ugnsbakas ytterligare 7-10 minuter tills även denna sida fått önskad yta.
Alternativ 2 – steka:
Stek tofun på medelhög värme tills de fått rejält med färg och en knaprig yta på båda sidor (ca. 7-10 minuter per sida). Pensla gärna på marinaden som blev över för extra mycket smak.
Servera veganska revbensspjäll med valfria tillbehör och njut!
Receptet är inspirerat av kocken Jävligt Gott som också gjort revbensspjäll på tofu, som många gånger har visat just hur enkelt och gott det är att laga tofu. Om du än så länge inte är ett fan av tofu är veganska revbensspjäll något som du måste prova – eller om du vill imponera stort på någon som är tofuskeptiker.
Vi rekommenderar att du väljer Yipin extra fast tofu naturell till denna rätt. Den drar åt sig smaker som ett riktigt proffs och behöver inte pressas på vatten. Ju längre du låter tofun marineras, desto mer smak får den. Grilla eller stek sedan tofun ordentligt så du får en krispig yta.
Foto: Yipin