Nöje

6 filmer som utmanar den klassiska kvinnorollen

Vill du koppla av framför en film i helgen? Om du vill ha en mysig film med hög igenkänningsfaktor, som alltså inte är den klassiska romantiska komedin där allt går ut på att hitta mannen i sitt liv, så har vi listat sex titlar på Netflix som du kan kolla in på en gång. Du hittar dem nedan! 

Foto: Nappily Ever After/ Isn’t it Romantic (Netflix)

Ibland vill man bara koppla av framför tv:n eller datorn med en härlig film där man inte behöver tänka efter alltför mycket, samtidigt som man kanske inte är supersugen på ännu en Hollywoodproduktion med exakt samma dramaturgi. Du vet: tjej träffar kille, någon blir kär, det händer lite missöden – men till slut lever de lyckliga i alla sina dagar. Därför bad vi Netflix att sätta ihop en lista med sina 6 bästa filmer som inte visar den stereotypa bilden av kvinnor.

Kanske träffar huvudpersonerna i de här filmerna någon i slutet, kanske inte (vi vill ju såklart inte spoila!) – men oavsett slut så visar de en mer realistisk bild av vardagen med betydligt större igenkänningsfaktor. Med andra ord: dags att poppa popcornen och bänka dig i soffan för ett härligt filmmarathon!

 

Läs även:

De 15 bästa feel good-filmerna som du måste se.

Förbered dig på myshelg – här är de 31 bästa romantiska komedierna genom tiderna.

17 kärleksfilmer som garanterat får dig att gråta.

8 skräckfilmer att beta av – för tidernas läskigaste filmkväll!

1. Someone Great

När musikjournalisten Jenny överraskande blir dumpad måste hon gå vidare på egen hand, men först väntar ett oförglömligt äventyr med hennes bästa vänner. Att filmen dessutom briljerar i att på ett humoristiskt sätt lyfta stereotyper och kritisera den klassiska Hollywood-castingen är inget annat än ett stort plus!

Nästa bild

2. The Incredible Jessica James

“Det är aldrig för tidigt att ifrågasätta systemet” förklarar Jessica James när hon ger sin väns ofödda barn en bok om hur man krossar patriarkatet. Här är en kvinna som inte ber om ursäkt för sig själv (och när hon väl gör det så slutar hon med det och börjar vara awesome istället, som Barney Stinson hade sagt). Om du vill se en karaktär som varken är perfekt, en biroll eller urbilden av en misslyckad kvinna (du vet, så som kvinnor ofta framställs i filmer) så är det dags att klicka på play på den här filmen.

Nästa bild

3. Nappily Ever After

När en perfektionistisk reklamchef får problem med kärlekslivet inleder hon en resa för att upptäcka sig själv som börjar med ett radikalt frisyrbyte. Att bygga upp en hel film kring temat hår och frisyrer kan vid en första anblick verka ytligt. Men den här filmen väcker viktiga frågor om representation, rasism och ett ideal som får många svarta kvinnor att spendera både tid och pengar på sitt hår. Med andra ord är det här en film som är väldigt sevärd – och som har fått många att utbrista att de äntligen känner sig sedda.

Nästa bild

4. Isn’t It Romantic

Om du inte är på humör för en klassisk romantisk komedi så kanske du istället vill spana in en film där alla de klyschiga elementen i en sådan är förstärkta till tusen? Rebel Wilson gör ännu en uppskattad rolltolkning i den här filmen, där hon slår i huvudet och vaknar upp i en värld där hon blir raggad på av modellsnygga män, inser att hennes blygsamma lya förvandlats till en lyxig lägenhet och hamnar mitt i olika musikalnummer – och hatar alltihop.

Nästa bild

5. Wine Country

Ett tjejgäng som firar en 50-årsdag på en vinmarinerad resa till Napa Valley – vad skulle kunna gå fel? I den här Saturday Night Live-späckade komedin är antalet manliga roller nere på ett minimum, och vi älskar det! Att vi dessutom får se både Amy Poehler och Tina Fey är ju dessutom inte helt fel.

Nästa bild

6. Girls Trip

Under en årlig festival i New Orleans får fyra vänner ett efterlängtat återseende, men givetvis går inte allt precis som de har tänkt sig. Med bland annat Queen Latifah och Jada Pinkett Smith i huvudrollerna får vi ta del av grova skämt, drogsmuggling på, ja, låt oss säga oväntade ställen, och en humor som ofta brukar vara reserverad för grabbfilmer.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!