instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
skonhet

Bästa fotkräm – 12 vårdande favoriter

Av: Metro Mode

Är dina fötter i behov av lite kärlek? Med en riktigt bra fotkräm slipper du torra och tråkiga hälar. Vi listar produkterna som gör skillnad!

Foto: Pexels

Torra och trötta fötter är aldrig kul. Här hittar du tipsen och produkterna som gör fötterna mjuka och fina!

Vad är bäst mot spruckna hälar?

Hälsprickor kan drabba alla och i de flesta fall är det ofarligt, men i vissa fall kan det bero på diabetes eller vissa hudtillstånd. Hälsprickor innebär att huden på foten eller hälen spricker och skapar smärta eller obehag. Då kan bakterier leta sig in och orsaka infektioner. Tecken på infektion är rodnad, svullnad och att huden känns varm.

För att råda bot på spruckna hälar bör du undvika för varmt vatten, begränsa tiden i duschen eller badet till 5-10 minuter, använda milda produkter och applicera fuktkräm direkt efter bad eller dusch. I allvarligare fall av hälsprickor med infektioner (eller om du har diabetes) bör du rådfråga en läkare.

Vad gör man åt självsprickor?

Självsprickor i huden innebär att huden är så tjock och torr att den spricker av sig själv. Självsprickorna kommer oftast på fotsulorna, särskilt på hälen och stortån.

Du kan lindra besvären genom att smörja huden med fet och mjukgörande salva eller kräm. Det finns också salvor och plåster som kan lindra, avlasta trycket eller bedöva huden. För att förebygga problemen kan du bland annat använda duscholja istället för tvål.

Hur blir man av med sprickor på hälen?

För att bli av med sprickor på hälen ska man inte fila fötterna, utan istället använda ett hudlim i själva hudsprickan så att huden hålls ihop och skapar en skyddande barriär. Detta snabbar på läkningen och tar bort en del av smärtan.

Satsa på att skapa en bra rutin och fortsätt smörja fötterna även efter att sprickorna läkt ut. Ekologiska salvor med exempelvis bivax eller sheasmör är mycket effektiva, det är också bra att använda en fotkräm som innehåller karbamid.

Hur blir man av med förhårdnader på fötterna?

Det är inte ovanligt att man får hård och tjock hud på ett litet område på foten – förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på tårna eller under foten.

För att förebygga problemen är det viktigt att använda bra skor i rätt storlek och som har en skonsam form. Det finns även salvor och plåster som kan mjuka upp förhårdnader, men notera att du inte ska använda dessa om du har diabetes, sår på foten, nedsatt känsel i fötterna eller nedsatt cirkulation.

Nedan listar vi våra favoritprodukter för fötter!

Källa: Apotek Hjärtat, 1177, 1177

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår