Skönhet

Borstar du håret på fel sätt? 7 saker att se upp för

Blir ditt hår lätt slitet? Då kanske du borstar håret på fel sätt. Vi listar sju fel och hur du ska göra istället.

Foto: Instagram @negin_mirsalehi/Pexels

Att borsta håret låter inte som något man behöver läsa på om, men faktum är att det finns några saker som du behöver se upp för om du vill garantera att ditt hår håller sig så friskt som möjligt. Här är sju saker som du bör tänka på när du borstar håret:

1. Börja inte från rötterna

Om du börjar din borstning med att borsta uppifrån och ner så riskerar du att rycka upp stråna från sina hårsäckar så att de bryts av. Börja istället borsta några centimeter från hårtopparna och rör dig uppåt så att du kan reda ut knutar och trassel nedifrån.

2. Borsta inte vått hår

När ditt hår är vått så är hårfibrerna fyllda med vatten, vilket sträcker ut dem. Detta gör hårstråna skörare och leder till att håret lätt skadas om du borstar det. Vänta därför alltid tills håret är torrt innan du borstar.

3. Använd inte en paddelborste för att reda ut håret

Oavsett om håret är vått eller torrt så är paddelborstar ett dåligt val för att reda ut håret. Använd istället en stortandad kam och använd en produkt som hjälper till att reda ut håret. Här är de produkter som passa bäst beroende på hårtyp:

  • Fint hår: använd en spray
  • Mellantjock hår: använd en lotion
  • Tjockt hår: använd en kräm utformad för ändamålet

Dessa produkter gör håret glatt nog att reda ut på ett skonsamt sätt.

4. Borsta inte för mycket

När det kommer till att borsta håret så gäller regeln “less is more”. Att borsta för mycket sliter på håret, så använd våra för att reda ut håret och låt det sedan vara.

5. Använd inte fel borste

Om ditt hår ofta känns slitet så kanske problemet är själva materialet din borste är gjord av. Om du använder en svinborste som har syntetiska strån kan det vara värt att byta till en vars hår består av äkta svinborst – dessa fördelar bättre de naturliga oljorna i ditt hår.

6. Använd inte smutsiga borstar

Det kanske säger sig självt, men att borsta håret med en smutsig borste är aldrig en bra idé. Tvätta din borste en gång i veckan så att lösa hårstrån och gamla produkter inte hamnar i ditt nytvättade hår.

Tvätta din borste såhär: ta först bort lösa hårstrån. Skölj borsten under varmt vatten och tvätta den sedan med schampo eller tvål, arbeta upp ett lödder. Skölj igen och lägg den sedan att torka på en handduk.

7. Borsta inte ditt hår statiskt

Om du borstar håret för ofta kan det bli statiskt. För att undvika detta, spreja först lite hårsprej på borsten eller applicera lite hårolja i håret.

Läs även:

Sock Curls – få drömlockar med nya TikTok-trenden!

Liquid hair – så skapar du den populära glansiga looken.

Det enkla knepet som gör håret (betydligt) mindre fett.

Källa: Women’s Health

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!