Skönhet

Din sminkväska är en bakteriebomb – Så här rengör du enkelt dina produkter

Din sminkväska kan vara en riktig bakteriebomb. Visste du att du ska rengöra dina borstar en gång i veckan och att din mascara bara håller i tre månader? Om inte är det nog dags att städa sminkväskan.


Bakterier i smink kan göra att du får acne, infektioner eller rodnader i huden och därför är det jätteviktigt att hela tiden rengöra både produkter, borstar och själva sminkväskan. Se nedan för tips på hur du enkelt kan rengöra sakerna i din sminkväska.

1. Sminkväskan – Alla bakterier som finns på dina produkter kommer också finnas i din sminkväska. Så töm hela väskan och vänd den ut och in. Torka sedan antingen ur den med ett antibakteriella våtservetter eller tvätta den i tvättmaskinen (dubbelkolla dock först så att materialet tål att tvättas i maskin).

2. Sminkprodukter – Sminkprodukter som ligger i behållarna exempelvis ögonskuggor och puder kan du enkelt ta ur behållaren. Rengör därefter behållaren med en antibakteriell våtservett. Du bör också desinficera dina ögonskuggor och puder. Detta gör du enkelt genom att först borsta/gnugga bort det översta lagret och därefter spraya lite lätt med desinficeringsspray och låt det torka. Detta dödar alla bakterier utan att skada sminket.

3. Ögonfransböjare – Ögonfransböjare är mångas bästa vän och en stor bakteriekälla. Försök att rengöra den varje gång du använt den. Torka av den med en våtservett och glöm inte att byta ut gummidelen emellanåt, helst varje tredje månad, så att ögonfransböjaren fungerar som den ska.

4. Borstar – Du borde rengöra dina borstar minst en gång i veckan. 1. Börja med att skölja av borsten under rinnande varmt vatten. 2. Därefter tar du tvål eller schampo (du väljer själv). 3. Häll en klick i handen och virvla runt borsthuvudet i tvålen tills det löddrar. 4. Skölj därefter av borsten igen tills vattnet inte längre är färgat. 5. Sedan tar du en handduk och trycker ur det sista vattnet ur borsthuvudet. Lägg därefter borsten på en handduk och låt den torka.

5. Svampar – Du borde rengöra dina svampar minst en gång i veckan men gärna efter varje gång du använt dem. 1. Börja med att skölja av svampen under rinnande varmt vatten. 2. Därefter tar du tvål eller schampo (du väljer själv) och gnuggar in i svampen. 3. Skölj därefter av svampen igen tills vattnet inte längre är färgat. 4. Låt den lufttorka på en handduk. För att undvika bakterier i svamparna är det bra att skölja av dem i varmt vatten efter varje gång du använt dem.

6. Läppstift – På läppstift och läppglans fastnar ofta mycket bakterier, speciellt om du lånar ut det till någon annan. Ett enkelt knep för att bli av med bakterierna är att stoppa läppstift och läppglans i kylen. Om du lägger dem i kylen på kvällen och tar ut dem på morgonen så har alla bakterier dödats. Har du inte tid och vänta kan du alltid ta en antibakteriell-våtservett och torka av läppstiftet.

7. Pennvässare – En stor bakteriekälla är pennvässarna vi använder får våra ögonbrynspennor och kajal. Bakterier tas från pennorna in i vässaren där de stannar. Pennvässare kan kännas omöjliga att rengöra men med hjälp av en tops borde du komma åt överallt. Doppa topsen i bakteridödandetvål och försöka komma åt alla ställen. Torka även av den med en våtservett så blir den extra ren.

8. Pincett – Efter ett tag kan en pincett kännas slö och har inget bra grepp alls. Ett knep är då att använda en nagelfil eller sandpapper för att fila till kanterna och så kommer din pincett kännas som en ny.

9. Hållbarhet Ha koll på när dina produkter går ut. Mascara håller i ungefär 2-3 månader, eyeliner, foundation och concealer håller i 6 månader till 1 år och läppstift och nagellack håller i ungefär 2 år. På de flesta produkter finns en liten symbol i form av en burk där det står 3M (3 månader), 12M (12månader) eller 24M (24 månader), vilket är hållbarhetstiden för den produkten.

Foto: All over press

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!