Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Fin bikinilinje utan röda prickar – så gör du!

Huden täckt av röda, kliande prickar – och alla hår är inte ens borta. Bilden av den perfekta bikinilinjen lirar inte alltid med hur den ser ut i verkligheten. Men misströsta inte, här är sex tips på hur du förbereder huden för långa och härliga dagar i bikini och baddräkt.

Foto: Instagram @negin_mirsalehi/@melodiemonrose

Varför får jag röda prickar när jag rakar mig?

1. Byt ofta – och satsa på singelblad
Räck upp handen om sista gången du bytte rakhyvel var… oj, du kommer inte ihåg. Och det är du inte ensam om! Att ständigt köpa nya rakhyvlar kan bli en dyr historia, vilket gärna resulterar i att vi stretchar livslängden på dem vi har till veckor, ibland månader. Men även om du inte behöver byta hyveln efter varje gång så är det bra att göra det regelbundet. Fyra användningar är tumregeln för att slippa raka med en slö hyvel, vilket både ger sämre resultat och större risk att får utslag. Satsa på hyvlar med singelblad, det minskar risken för irritation. Var också noga med att skölja av och torka hyveln mellan användningarna.

2. Preppa rätt
På samma sätt som du peelar huden innan du smörjer på brun utan sol så är det viktigt att få bort döda hudceller innan du rakar dig också. Med andra ord, mindre stubb. Torrborsta huden innan du kliver in i duschen, och lägg sedan på ett ordentligt lager med rakkräm får att huden ska vara så mjuk som möjligt innan du börjar rakningen. Det gör även att hyveln glider lättare över grövre partier.

3. Rätt tid på dagen
Om du har strandplaner så vänta inte med att raka dig till samma morgon. För även om rakningen tar bort hår så följer gärna topplagret av huden med också, vilket är helt okej – men det gör din hud mer känslig för uttorkning och bakterier i några timmar efteråt. Då är det bättre att ligga i sängen än på en solig sandstrand.

4. Rätt tid – i duschen
I slutet av din dusch har det varma vattnet och ångan gjort ditt hår och din hud så mjuka de kan bli och då är det rätt tid att plocka fram rakhyveln. Det kan göra stor skillnad för din bikinilinje jämfört med om du rakar dig det första du går när vattnet börjar rinna. Så börja med att tvätta och håret och vänta åtminstone fem minuter innan du rakar dig, för att få en så nära och skonsam rakning som möjligt.

5. Smörj med olja efteråt
Smörj in bikinilinjen med teträ-, druvkärn- eller jojobaolja direkt efter rakningen för att förebygga inåtväxande hårstrån och röda utslag. De här oljorna är optimala för det känsliga området runt bikinilinjen eftersom de mjukar upp och snabbt absorberas av huden och håret, utan att lämna fläckar på kläderna. Kokosolja är en annan mild användbar olja som funkar bra till att mjuka upp men den förebygger dock inte inåtväxande strån. Var också noga med att raka i hårets riktning, det hjälper till att minimera irritation.

6. Vaxa inte för ofta
Om du hellre vaxar bikinilinjen, undvik att göra det för ofta. Beroende på hur snabbt dina hårstrån växer så bör du vänta runt 3–4 veckor mellan behandlingarna, eller tills stråna är runt en halv centimeter långa. Någon gång under året är det även bra att ta ett längre uppehåll (runt två månader) så att huden får vila ordentligt.

Går det att få bort röda prickar från bikinilinjen?

Det går att få bort röda prickar från bikinilinjen men det krävs lite tålamod. För att hjälpa huden att återhämta sig rekommenderas följande:

  • Undvik att raka det irriterade området – låt huden vila!
  • Återfukta huden varje dag, gärna både morgon och kväll, med hjälp av hudvårdsprodukter som lugnar och ger fukt.
  • Satsa på löst sittande plagg och underkläder i ren bomull. Undvik tajta kläder och kläder i syntetiskt material.

Venus Satin Care Shave Gel Aloe Vera Glide Sensitive Skin - Gillette KÖP

Venus Satin Care Shave Gel Aloe Vera Glide Sensitive Skin - Gillette

Att raka benen innebär att man kommer närmre kurvorna. Gillette Satin Care Lavender Touch rakgel för normal hud återfuktar håret vilket gör det lättare att få en nära rakning, så att dina lena ben kan få spela huvudrollen.

Pris: 39 kronor.

Finns även hos Apohem!

KÖP

Nästa bild
Rakhyvel - Venus KÖP

Rakhyvel - Venus

Venus Deluxe Smooth Swirl rakhyvel för kvinnor ger len hud som varar. Rakbladsrefillerna har 5 blad för en supernära rakning, och en inbyggd flexiball som anpassar sig efter kroppens konturer. Rakbladen rakar närmare huden, för lenhet som varar. Bladens vattenaktiverade fuktremsa hjälper till att skydda mot skärsår och skråmor.

Pris: 170 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rakbladsrefiller (5-pack) - Venus KÖP

Rakbladsrefiller (5-pack) - Venus

Pris: 189 kronor.

KÖP

Nästa bild
Coldpressed Jojoba Oil - Maria Åkerberg KÖP

Coldpressed Jojoba Oil - Maria Åkerberg

Den unika sammansättningen av fettsyror gör att Jojobaoljan snabbt går in i huden. Den binder hudens fukt, ökar hudens skyddsbarriär och gör den sammetslen. Fungerar som en vattenfast creme som skyddar dina händer i flera timmar mot vattnets uttorkande effekt.

Pris: 170 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild
Aloe Vera Body Lotion - HTH KÖP

Aloe Vera Body Lotion - HTH

Skönt fuktgivande och passar dig med normal till torr hud. Den innehåller hudens egna fuktgivare – karbamid och mjölksyra men även lugnande Aloe Vera.

Pris: 85 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
After Shave Balm - Weleda KÖP

After Shave Balm - Weleda

En mild och svalkande after shave balm för känslig hud. Skonsam hudvård som lindrar irritationer och piggar upp trött hud. Baserad på vårande aloe vera och lugnande kamomill. Ekologiska oljor från jojoba- och kokosnöt hjälper huden att bevara all nödvändig fukt. Doftar fräscht av myrra.

Pris: 169 kronor.

Finns även hos Nordicfeel!

KÖP

Nästa bild
Silk-épil 3-420 Epilator - Braun KÖP

Silk-épil 3-420 Epilator - Braun

Epilatorn för nybörjaren med massagerullar som minimerar obehag under epileringen och stimulerar huden. Inklusive bikinitrimmer för underhåll av bikinilinje.

Pris: 548 kronor.

KÖP

Nästa bild
Soothing Gel med aloe vera - Holika Holika KÖP

Soothing Gel med aloe vera - Holika Holika

En återfuktare för ansikte och kropp. Lätt konsistens som återfuktar utan att klibba. Holika Holikas Aloe Soothing Gel innehåller hela 99% ren Aloe Verasaft! Gelen är multifunktionell och hjälper till att lindra hud som blivit irriterad och stressad av yttre skadliga faktorer samtidigt som den skyddar huden mot uttorkning. Dess naturliga ingredienser gör att den passar alla hudtyper.

Pris: 109 kronor.

Finns även hos Apohem!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!