Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Här är de 11 vanligaste och värsta sminkmisstagen i sommar – makeup-artisten listar!

Brukar du också strunta i att ta bort sminket när du kommer hem sent en sommarnatt eller sminka dig i badrummet? Sluta upp med det genast, menar makeup-artisten Alexia Karanatsiou.

Foto: Unsplash

Det finns en hel del misstag vi alla gjort (eller fortfarande gör!) när det kommer till att sminka sig. Men det går att lösa på ett enkelt sätt! Brukar mascaran falla ner eller blir du jätteglansig efter några timmar på jobbet? Lugn, bara lugn! Kolla in de värsta skönhetsmisstagen nedan och tipsen på hur du löser dem!

1. Tvättar inte bort sminket

Okej, vi förstår! Kanske är du supersliten efter en helkväll ute på stan och när du kommer hem vill du bara gå och lägga dig. Men ta den där lilla extratiden till att rengöra ditt ansikte. Det absolut värsta du kan göra mot din hy är att inte tvätta bort sminket!

2. Sminkar dig i fel belysning

Sminkar du dig i badrummet där ljuset är sååå mycket mörkare än vad det är utomhus? Det här är ett vanligt misstag att se upp för! Sminka dig helst i det ljus där du senare ska befinna dig i. Försök sminka dig i dagsljuset (kanske vid ett fönster?) eller investera i bra dagsljus-lampor i badrummet!

3. Sminkar dig för mycket

Det är sommar, vilket gör att vi vistas mer utomhus än under vintern. Befinner du dig en hel dag i solen behöver du inte ha en heltäckande foundation eller överdriva med concealern under ögonen. Satsa istället på en bb- eller cc-cream och låt huden andas! Less is more – i alla fall under sommaren!

4. Har fel nyanser

Får du lätt färg på sommaren är det dags att byta ut din vinterfärg på foundation och concealer till en mörkare nyans. Ta hjälp av makeup-artiserna som jobbar i butik för att matcha och be eventuellt om ett prov att ta med dig hem om du känner dig osäker på färgen!

5. Glömmer solskyddet

Du har sminkat dig och sitter ute i solen och när du kommer hem upptäcker du att du bränt hela ansiktet. Glöm inte solskyddet – det skyddar mot risken för hudcancer samt tidigt föråldrande av din hy. Använd gärna en bb- eller cc-cream med inbyggt solskydd.

6. Kör på vanlig mascara

Ofta förknippar vi vattenfast mascara med begravningar, skolavslutningar eller bröllop där tårar kommer att fällas. Men om du svettas mycket, ska sola eller ta ett dopp är det ett bra alternativ att byta ut din vanliga mascara.

7. Glömmer ansiktsmisten

Blir du lätt torr är det viktigt att återfukta ansiktet med en mist. Blir du istället glansig och känner att allt smink rinner av efter endast några timmar på jobbet? Då är det dags att införskaffa sig en mattifierande fixeringsspray som håller sminket på plats. Dessa sprayer kontrollerar glansigheten (och i vissa fall svett) och får sminket att sitta bättre.

8. Inte återfuktar ansiktet

Tänker du att du ändå svettas så mycket under dagen och därför inte behöver mer fukt? Tänk om! Även om du svettas och lätt blir glansig så behöver ansiktet fukt. Glöm inte fuktkrämen om du vill att din hy ska må bra samt om du vill att ditt smink ska sitta bättre.

9. Använder för mycket puder

Klagar du över att du lätt ser “kakig” ut och att du lätt ser torr ut i sommarvärmen? Har du samtidigt gått loss med ditt puder? Är du torr i hyn kan du strunta i pudret helt och hållet och istället använda en fuktgivande setting-spray för att sätta sminket. Annars finns risken för ett “kakigt” resultat!

10. Lägger puder under ögonen

Handen på hjärtat – har du någonsin blivit oljig under ögonen? Förmodligen inte. En regel är att aldrig lägga puder under ögonen eftersom det istället framhäver de små linjerna som finns där. Om du känner att du absolut måste fixera din concealer – lägg ytterst lite puder under ögonen och fukta med ögonkräm innan!

11. Applicerar solpuder i hela ansiktet

Du kanske tänker att “äntligen är det sommar, nu kan jag bronza upp ansiktet rejält!”. Men bara för att solen kikar fram behöver vi inte överdriva med solpuder. Använd en “contouring”-teknik och applicera vid tinningarna, kindbenen, lite längs pannan och eventuellt lite längs näsryggen. Solpuder i hela ansiktet ser inget annat än onaturligt ut. Har du dessutom inte fått någon färg av solen – dra ner pudret på halsen också för att undvika en rand!

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!