Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Kokosolja – mirakelproduktens alla användningsområden

Kokosoljans många användningsområden gör den till en storfavorit när det kommer till hudvård och hårvård. Nedan kan du läsa om allt du kan använda den väldoftande och näringsrika oljan till!

Foto: Unsplash

Kokosoljan har många egenskaper som boostar kropen, huden och immunförsvaret. Oljan är känd för sin antibakteriella effekt samtidigt som den innehåller massvis med fukt. Nedan listar vi några saker du kan använda mirakeloljan till!

Kokosolja och vitaminer

Kokosoljan passar perfekt i köket men också i medicinskåpet! Kokosfett innehåller nämligen Laurinsyra, ett fett som också finns i bröstmjölk och som har flera skyddande effekter. Kokosolja fungerar också perfekt för att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer som A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin. Utan fett förs nämligen dessa vitaminer ut genom kroppen genom urin och avföring.

Är kokosolja bra för magen?

I kokosolja finns något som kallas för kaprylsyra som gynnar tillväxt av goda tarmbakterier. Detta gäller framförallt mjölksyrabakterier. Syran har en ph-reglerande effekt i tarmen, något som underlättar för nyttiga tarmbakterier.

Foto: Pexels

Så använder du kokosolja till ansiktet

Använd kokosolja på samma sätt som en vanlig fuktkräm och torka bort överflödig olja med en handduk. Kokosoljan kan dessutom lindra vissa hudproblem. Kokosoljan är fuktbevarande och kan därför ha bra effekt på acnebenägen hud som ofta producerar mycket talg på grund av att den är för torr.

Som sminkborttagning – ta bort smink med kokosolja

Kokosolja är perfekt för att ta bort smink. Använd oljan på torr hud och blanda eventuellt ner lite olivolja eller mandelolja. Det fungerar dock alldeles utmärkt att använda ren kokosolja. Skölj av med ljummet vatten och låt resterna återfukta ansiktet efter tvätten.

Som ansiktskräm – fuktbomba ansiktet med kokosolja

Fuktbomba ansiktet med kokosolja genom att införa den härliga oljan som en del av din dagliga hudvårdsrutin. Då den är av det fetare slaget fungerar den perfekt som sminkborttagning och nattkräm.

Foto: Pexels

Så använder du kokosolja i håret 

Kokosolja är perfekt att använda i hår på grund av de många nyttiga fettsyrorna, näringsämnen och antioxidanter som finns i oljan. Det finns många fördelar att använda kokosolja i håret. Den är en fantastisk fuktgivare och kan tränga långt in i hårets fibrer och till viss del förhindra proteinförlust. Kom ihåg att börja med små mängder och fokusera främst på hårtopparna.

Som hårolja – motverka frissigt hår

Använd kokosolja som hårolja och applicera den i blött hår som det sista steget efter schampo och tvätt. Du kan också få ordning på frissiga lockar på detta sätt och hjälp att reda ut hår som blivit tovigt.

Som hårinpackning – få glansigare hår med kokosolja

Mycket torrt hår behöver fukt. Använd en lite mängd på torra toppar och låt sitta över natten. Skölj sedan ur oljan noga och ta schampot i håret innan vatten för att vara säker på att oljan sköjs ur ordentligt.

Kokosolja för hårbotten

För torr hårbotten – Massera in lite kokosolja i hårbotten och låt det sitta 10 minuter, eller över natten om du orkar sova med badmössa. Tvätta sedan håret som vanligt. Prova dig fram och se vad som funkar. Det kan vara en bra idé att börja med en liten mängd då oljan ibland kan vara lite knepig att tvätta ur.

Foto: Pexels

Så använder du kokosolja på kroppen 

Då oljan är fuktgivande och effektiv mot torr hud är den idealisk att använda på kroppen.

Kokosolja i stället för hudlotion

Var noga med att inte ta för stor mängd, så länge du inte tar för mycket tränger oljan in i huden snabbt. Huden blir välvårdad och vitaminer och mineraler ger huden mer glow.

Kokosolja som kroppskrubb 

Kombinera oljan med socker, kaffe eller grovt salt för en underbar kroppskrubb. På så sätt blir du av med döda hudceller och huden blir skinande och glowig.

Kokosolja mot insektsbett och solbränna

Bränt dig i solen? Gnugga rikligt med kokosolja på det solbrända området av huden eller vispa upp kokosoljan till ett skum tillsammans med lite Aloe Vera-gel och några droppar pepparmintsolja. Lindrar skönt!

När det kommer till insektsbett kan oljan lindra klåda och hjälpa läkprocessen med sina många vårdande och närande egenskaper.

Foto: Pexels

Kokosolja som massageolja

Kokosoljan fungerar perfekt som massageolja! Applicera som vanlig massageolja.

Kokosolja i duschen 

Kokosolja kan användas på många sätt, som duschgel, scrub eller återfuktande kräm.

Kokosolja som duschgel

Kokosoljan fungerar även som duschgel, smörj in dig och skölja av i ljummet vatten.

Foto: Pexels

Kokosolja som rakgel

Kokosolja kan användas istället för rakkräm och den antibakteriella effekten minskar risken för obehag och irriterad hud. Oljan är också perfekt att använda i vårdande syfte efter rakning.

Kokosolja för tänderna

Att skölja tänder med kokosolja har en lång tradition och sägs kunna förbättra munhälsan och ge ett vitare leende. Det ersätter dock inte tandborstningen. Gurgla en matsked kokosolja i ca 15 minuter och spotta sedan ut i papperskorgen (för att inte orsaka stopp i avloppet.) Skölj munnen med vatten och borsta sedan tänderna som vanligt.

Är du på jakt efter kokosolja rekommenderar vi dig att välja en ekologisk och kallpressad kokosolja. Bra märken är t ex Kung Markatta och Renée Voltaire.

Källa: med24, Hairlust, Expressen, Medicoonline, swedish paleo

Virgin Kokosolja Kallpressad - Renée Voltaire KÖP

Virgin Kokosolja Kallpressad - Renée Voltaire

Pris: 85 kronor.

Finns i mindre förpackning här!

KÖP

Nästa bild
Kokosolja Kallpressad Virgin - Kung Markatta KÖP

Kokosolja Kallpressad Virgin - Kung Markatta

Pris: 57 kronor.

KÖP

Nästa bild
Neutral kokosolja EKO - Kung Markatta KÖP

Neutral kokosolja EKO - Kung Markatta

Pris: 63 kronor.

KÖP

Nästa bild
Coconut Oil Coldpressed - HealthyCo KÖP

Coconut Oil Coldpressed - HealthyCo

Pris: 59 kronor.

KÖP

Nästa bild
Kokosolja doftfri - Biofood KÖP

Kokosolja doftfri - Biofood

Pris: 42 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!