Skönhet

Makeup-artisten: 8 tips för att lyckas med brudsminkningen på egen hand

Är det snart dags för bröllop? Eller letar du efter inspiration i god tid? Dagen till ära vill du garanterat ha en sminkning som kan utstå både värme och glädjetårar. Makeup-artisten Alexia Karanatsiou delar med sig av sina bästa tips för en lyckad brudsminkning – som sitter dagen och natten lång!

Foto: Shutterstock

Dags för bröllop? Grattis! Om du har valt att inte anlita en makeup-artist inför dagen och vill fixa sminkningen själv så finns det ett par knep att tänka på. Nedan hittar du nio grymma tips att ha i åtanke inför din brudsminkning!

1. Grunda med en hudvårdsrutin

Om du inte har grundat med en bra hudvårdsrutin så kommer sminket inte att sitta bra. Dagen innan är det bra om du har skrubbat ansiktet för att bli av med döda hudceller. Lägg en sheet mask (ev. annan ansiktsmask som funkar för dig) samt sov gärna med en ansiktsmask för att tillföra extra fukt. Innan du börjar sminka dig – se till att ha rengjort ansiktet samt applicerat serum och ansiktskräm.

2. Slarva inte med basen!

Basen är verkligen allt om du vill lyckas med din sminkning. När du har grundat med hudvårdsprodukter gäller det att fortsätta med en grym bas. Använd dig av en ansiktsprimer innan du applicerar foundation eller puder för att få en sminkning som sitter länge. Ska du ha ögonskugga? Glöm då inte heller att applicera en ögonprimer innan!

3. Ha rätt färg 

En lyckad sminkning innebär bland annat att ha rätt färg på foundation och concealer. Det ska inte finnas en rand mellan ditt ansikte och hals. Ta gärna hjälp av makeup-artisterna i butik som ser till att du får rätt nyans och färg med dig hem. Fråga om en testburk så att du hinner testa ut din foundation innan den stora dagen.

4. Anpassa produkterna efter din hudtyp

Om du har en oljig hy, se då till att använda produkter som är anpassade för det. Och det gäller såklart även om du har torr eller kombinerad hy. Det här ett otroligt viktigt tips för den som vill ha en lyckad brud-makeup.

5. Använd vattenfasta produkter

Om du i förhand vet att du kommer fälla en och annan tår, se då till att applicera en vattenfast mascara samt en vattenfast primer som håller ögonskuggan på plats. Om du planerar att ha bröllopet en varm sommardag – investera i en vattenfast foundation som får sminket att hålla trots att du svettas.

6. Var sparsam med pudret

Visserligen får puder oftast sminket att sitta bättre. Om du däremot har en torr hy rekommenderas istället en fuktgivande mist/fixeringsspray. Om du har en oljig hy är puder ett bra sätt att få sminket att hålla på plats men var sparsam! Vissa puder kan tyvärr vid blixtfotografering få ditt ansikte att se vitt ut på bild – se därför till att ha testat pudret innan (då du garanterat kommer att fotas en hel del på din stora dag).

7. Använd rätt verktyg

Verktygen är väldigt avgörande för din sminkning. Om du vill ha ett naturligt resultat är det bäst att applicera din bas med svamp eller fingrarna. Vill du istället ha ett mer täckande resultat är en borste ett bättre verktyg.

8. Ta del av skönhetsknep

Det finns en del knep som gör din sminkning fulländad. Testa att använda en vit eller beige kajal i vattenlinjen för att få intrycket av ett större och piggare öga. Concealer är ett annat knep för att sudda bort ansiktets ojämnheter. Här kan du läsa om fler tips. Viktigast av allt är att du känner dig bekväm i din sminkning!

9. Experimentera inte – testa sminkningen innan

Som vi alla vet ger övning färdighet. Provsminka dig själv innan det är dags för bröllopet! Vill du bli bättre på till exempel ögonsminkning, öva dig fram på att “sudda” ut ögonskuggan tills du känner dig nöjd med din färdighet. Ta hjälp av Youtube-videos eller förbered dig med en sminkkurs. Testa även att ta bild med blixt i samband med provsminkningen samt kolla sminket i dagsljus. När det är dags för din stora dag, sminka dig så som du övat på och experimentera inte!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!