Skönhet

Nya trenden – tvätta inte håret på 30 dagar

Finns det några fördelar med att schamponera håret endast en gång i månaden? Enligt många TikTok-användare är svaret ja – men experterna är långt ifrån övertygade.

Foto: Shutterstock

Att “träna” håret att bli mindre fett genom att tvätta det mer sällan är knappast en ny idé, men nu tar TikTok-användare konceptet till en ny nivå: många hävdar nämligen att det räcker gott att schamponera håret ungefär var 30:e dag.

Påstås gynna hårväxten

I skrivande stund har hashtaggen #hairtraining över 160 miljoner visningar på TikTok. En ny trend där hashtaggen används flitigt sticker ut lite extra – vi talar givetvis om de användare som menar att det går att få långt, vackert och fylligt hår genom att schamponera det så lite som en eller två gånger per månad.

Detta råd – som uppges vara fullt möjligt att följa med hjälp av torrschampo och tålamod – skiljer sig en hel del från tidigare tips som snarare handlar om att nöja sig med att tvätta håret en till två gånger i veckan.

De frälsta (däribland användaren Haylee J i klippet nedan) hävdar att en av metodens främsta effekter är att den gynnar hårväxten. Men stämmer detta egentligen?

@_theredhead 🖤 getting my hair done on Monday! What am I going to do?! #hair #hairtraining #redhead #hairtok #CustomersMostLoved #DoTheJuJu ♬ original sound – Bone Broth Bastard

Kan ge upphov till inflammation

En som inte är förtjust i trenden är hudläkaren Brendan Camp, biträdande professor i dermatologi vid Weill Cornell Medical College.

“Jag rekommenderar inte att vänta en hel månad med att tvätta håret”, säger han till Glamour. “Även om du kanske inte kan se det så producerar hårbotten oljor, samlar på sig döda hudceller och kan drabbas av akne och irritation, precis som huden på ansiktet och kroppen. Att vänta för länge mellan tvättarna orsakar uppbyggnad av kalk, oljor, svett och hårprodukter vilket kan bidra till mjäll, hårsäcksinflammation, odörer och akne.”

Som om detta inte vore nog är även håravfall en möjlig bieffekt, enligt Camp:

“Färre schamponeringar och förändrad hårbotten-hygien kan också öka risken för infektioner. Om vissa tillstånd i hårbotten lämnas obehandlade, såsom psoriasis och seborroiskt eksem [även kallat mjälleksem], är det möjligt att associerad inflammation kan skada håret och påverka hårväxten.”

Frisören: “Öka gradvis”

Den som trots detta vill prova på “hairtraining” rekommenderas att börja smått – med andra ord, vänta inte en hel månad med att tvätta håret.

Kändisfrisören Min Kim ger följande tips:

“Hur ofta som det är idealiskt att [schamponera håret] varierar från person till person och beror på hårtyp och livsstil”, säger hon. “Generellt sett rekommenderar jag att öka tiden mellan hårtvättarna gradvis. Till exempel, om du brukar tvätta håret varje dag, prova att göra det varannan dag i en vecka, sedan var tredje dag, och så vidare. Håll koll på hur hår och hårbotten anpassar sig för att hitta den maximala varaktighet som fungerar bäst för dig.”

Andra tips är att byta ut ditt örngott ofta, samt att inte röra vid håret för mycket med händerna – ju mer oljor och rester som samlas i hår och hårbotten, det större är risken för exempelvis akne.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!