Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Så ofta ska du rengöra din hårborste – enligt experterna

Hur ofta rengör du din hårborste? Enligt experterna är det viktigt att inte vänta för länge mellan tvättarna eftersom detta kan resultera i spridning av bakterier och döda hudceller. Så här rengör du din borste som ett proffs!

Foto: Shutterstock

Det första tecknet på att det är hög tid att rengöra din hårborste – eller slänga den – är att spröten är täckta av grått damm och beläggningar. Frisören Jenna Spino berättar för Glamour att det är otroligt viktigt att inte fortsätta använda borsten i detta skick:

“Att rengöra din borste är viktigt eftersom den här motbjudande blandningen sedan hamnar i håret igen. Detta kan ge upphov till bakterier och få ditt hår att se smutsigt ut.”

Men detta är inte allt: den grå massan (oftast en kombination av damm, oljor, gamla hudceller och hår) kan skada både hår och hårbotten, samt ge upphov till odörer.

Hur rengör man då sin borste på bästa sätt? Nedan hittar du allt du behöver för att hålla din hårborste ren och fräsch!

3 tips för en ren hårborste

1. Förvara borsten rätt

Genom att förvara din hårborste i en låda eller ett skåp drar den åt sig mindre av det damm som flyger runt i luften. Om du dessutom rengör borsten regelbundet fastnar mindre damm på spröten eftersom de inte är täckta av diverse hårprodukter.

2. Rengör borsten minst en gång i månaden

En rejäl rengöring en gång i månaden är rekommenderat för att slippa beläggningar på hårborsten – något som även gäller kammar!

Med detta sagt, det finns faktorer som innebär att du kan behöva rengöra borsten oftare: om du har långt eller tjockt hår är det rekommenderat att rengöra borsten varannan vecka, och om du använder mycket hårprodukter och märker att din borste snabbt får beläggningar kan du behöva göra det varje vecka.

3. Rensa borsten efter varje användning

Gör saker och ting enklare för dig själv genom att rensa bort lösa hår från borsten efter varje användning, så att du slipper brottas med ett tjockt täcke av hår när det är dags för rengöring.

Så rengör du din hårborste i 5 enkla steg

Enligt Kicks behöver du inte använda några särskilda produkter för att rengöra din hårborste. Vanligt schampo räcker gott! Däremot kan du lägga till en matsked bikarbonat under själva rengöringen för att bli av med alla oljor som kan ha fastnat på borsten.

Så här rengör du din hårborste:

  1. Börja med att rensa bort eventuella hårstrån som har fastnat på borsten med hjälp av en kam.
  2. Fyll ett handfat eller en stor skål med varmt vatten. Häll i en matsked schampo (om din borste är gjord av svinhår använder du ett skonsamt schampo som inte torkar ut håren) och lägg till en matsked bakpulver om du vill.
  3. Sänk ned borsten i vattnet – se till att hela borsten är under vatten, såvida det inte är en träborste. Låt den ligga i ungefär en halvtimme.
  4. När en halvtimme gått droppar du lite extra schampo på borsten och skrubbar den med fingrarna. Om du har svårt att få bort beläggningar kan du använda en tandborste för att skrubba bort dessa. Dra fingrarna genom borsthuvudet och tvätta sedan av överflödigt schampo med ljummet vatten. 
  5. Det är mycket viktigt att du låter hårborsten torka ordentligt efter rengöringen. Lägg den med stråna nedåt på en handduk och låt lufttorka länge, helst en hel dag, innan du använder den igen.

Så rengör du hårborstar av trä

Om din hårborste är gjord av trä riskerar du att förstöra den om du sänker ned den i vatten (se steg 3 ovan). Du kan fortfarande använda den här metoden för rengöring, men blötlägg då endast borsthuvudet.

KÖP

Foto: Shutterstock

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!