Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hennes konst gör avtryck

SS01856_ALEXA_0336_jpg

 

 

Alexa Meade är den bohemiska konstnären som har en väntelista på tusen personer som vill bli målade av henne och som är känd för att göra det vi kallar för Trompe L’oeil bakvänt. I höst är hon aktuell som en av artisterna i Denim & Supply Ralph Laurens Warehouse-projekt där hennes uppdrag är att föra människor in i upplevelsen av att kliva in i sfären av en målning.

 

 

Du är känd för att göra det vi kallar för Tromp L’oeil bakvänt. Hur kom du på den idén?

 

– Tanken från början var inte att skapa en optisk illusion som förvirrar åskådaren. Allt handlade istället om olika skuggor. Jag blev nyfiken på hur det skulle se ut om man målade svart färg på dem till exempel. Och sedan kom jag på idén att måla färg på färg. Helt plötsligt hade jag börjat måla på människor och andra objekt som resulterade i att det såg ut som 2D tavlor. Typisk Trompe L’oeil konst innebär att måla en 2D-yta så att den ser ut som en 3D-rymd. Detta är precis vad jag gör, fast i omvänd ordning.

 

 

Hur är det att jobba med människor så som du gör? Det måste vara stressigt att måla på någon eftersom du inte har all tid i världen.

 

– Att måla på människor skiljer sig såklart mycket från att måla på duk. Jag kan ju aldrig helt slappna av eller ta det lugnt under arbetet som andra konstnärer kan. Sedan påverkas slutprodukten väldigt mycket av hur dynamiken mellan min modell och mig fungerar under konstens gång. Så den är jätteviktig.

 

Hur länge har en person suttit som längst?

 

– En typisk målningssession varar mellan 45 minuter och tre timmar beroende på hur mycket exponerad hud som finns på min modell att måla. Jag brukar måla alla kläder några dagar i förväg så att modellen slipper den tiden och är utvilad och redo att sitta still ett tag. Men när jag precis började med det här tänkte jag inte alls på att man kunde för-måla kläderna innan. Så en gång satt en stackars tjej för mig i hela 17 timmar i sträck.

 

Har du någonsin målat en känd person och hur väljer du ut vilka du vill måla på?

 

– Jag målade ett privat porträtt för trippel Grammy Award vinnande musikern Gotye en gång. Men mina beställningsporträtt är oftast privata eftersom min huvudsakliga väntelista är tusentals privatpersoner. Så jag är verkligen glad över att ge någon chansen att vinna ett porträtt genom projektet jag gör tillsammans med Denim & Supply Ralph Lauren.

 

Du har ju ett visst formspråk som konstnär. Hur syns det i din vanliga, personliga stil?

 

– Jag är en ganska bohemisk, fri och spirituell konstnär och det är därför jag älskar Denim & Supply Ralph Lauren så mycket. Jag tycker deras kläder speglar min personliga stil väldigt bra och jag älskar deras bohemiska vibe.

 

Om du skulle välja ett specifikt plagg att bära resten av livet, vad skulle du välja då?

 

– Jag älskar att måla i mina Denim & Supply Ralph Lauren Skinny Boyfriend jeans. De ser så sjukt snygga ut med målarfärg på och efter flera gånger får man även till den perfekta balansen mellan färg och textur som verkligen får dem att poppa. Man kan säga att jag avverkar ett X-antal sådana jeans under årets gång.

 

Vem är en typiskt Alexa Meade kund?

 

– Det är än väldigt salig blandning människor som är intresserade av mitt arbete. Det sträcker sig från National Portrait Museum till Ashton Kutcher-publiken till forskningsinstitutioner och universitet.

 

Vad är ditt absoluta drömprojekt?

 

– Jag skulle älska att göra en större installation med fler människor som bär mina målade kläder och som ingår i en stor tavla.

 

Hur blev du involverad i Denim & Supply projektet?

 

– De såg min TED-talk på nätet och tyckte att det kunde vara kul att träffas och göra något tillsammans som kunde involvera fler människor världen över. Något som också skulle göra det möjligt för människor att vara en del av handlingen. Mitt ”Project Warehouse” uppdrag är att föra människor in i upplevelsen av att kliva in i sfären av en målning.

 

 

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!