Vad är egentligen anledningen till att många kvinnor ens drömmer om “den stora dagen” och livet som gift? Metro Mode reder ut!
Förlovningar och bröllop dyker upp allt oftare i våra sociala medie-flöden – sannolikt för att vi blir äldre och de vi följer likaså. Men faktum är att vi också gifter oss i större utsträckning än vad vi gjorde för 20 år sedan. 2018 ingicks drygt 50 000 äktenskap i Sverige, att jämföra med runt 43 000 år 2000. Detta trots att forskningen talar sitt tydliga språk: en rad studier visar att kvinnor ofta blir lyckligare efter en skilsmässa medan männen blir olyckligare. En av förklaringarna sägs vara att kvinnor tar ett större ansvar för det gemensamma livet, inte minst när det gäller projektledning och att ta hand om hemmet, och att det blir som en tyngd som lyfts från deras axlar när relationen tar slut.
– Man brukar säga att bakom varje framgångsrik man står en kvinna med trötta ben och migrän, men bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa, har Maria Sveland, som bland annat skrivit boken Bitterfittan, tidigare sagt i Elle.
Ska gärna dokumenteras
Ändå drömmer många om ett romantiskt frieri med storslagna gester och påkostade inslag, gärna med någon bakom kameran som fotar eller filmar hela förloppet. Traditionellt har synen på frieriet varit att det sker från mannens sida, men i 1800-talets Storbritannien väcktes idén om att det skulle vara okej för kvinnor att på skottdagen ta saken i egna händer och fria till sin karl. Missade man tillfället fick man vänta i fyra år till, eller hoppas på att han fick tummen ur. Med tiden har normerna luckrats upp, och även om det i stor utsträckning fortfarande är männen som står för frieriet i heterorelationer är det idag allt fler kvinnor som går efter det (eller den) de vill ha genom att fria.
Äktenskapet har flera roller
Men vad spelar egentligen äktenskapet för roll i det svenska samhället idag, som till stor del både är sekulärt och mer fritt än vad det var under förra århundradet? En del av är den juridiska: “Om ni har barn – se till att gifta er!” är idag inte en ovanlig uppmaning i ekonomigrupper för kvinnor på Facebook, inte minst för att minska risken för ekonomiska problem för familjen om en partner skulle gå bort.
Romantik är en annan; medan det i början av 1900-talet var oerhört opassande att leva i en relation utan att vara gifta – så pass att man införde en juridisk status som innebar att paret hade “avsett” att gifta sig men inte hunnit innan den ena partnern dog för att de inte skulle ha levt ihop på “fel” sätt – har de flesta av oss idag svårt att se att vi skulle gifta oss med någon som vi inte älskar och på riktigt vill leva resten av vårt liv med.
Kanske finns det en tredje faktor som tagit en allt större roll i dagens samhälle: att skapa content i våra liv? Möhippor, som för 30 år sedan skulle gått ut på att dra med den blivande bruden ut på stan i rosa tyllklänning och tiara för att sälja kyssar, består idag av en tredagars utlandsresa där allt – såklart – visas upp på sociala medier. Är det så att vi ser Janni Delér kidnappas till Grekland på #jannisbachelorette, följer Kenza Zouitens #kenzaslastride till Barcelona och läser om Rebecca Stellas minst sagt påkostade möhippa på Ibiza, och lägger till det på vår mentala Pinterest-tavla där vi samlar alla förväntningar och förhoppningar kring hur tiden innan bröllopet, samt själva bröllopet och livet som gift, ska vara?
Förväntningarna är ofta orimliga
Bröllopsplaneraren Johanna Kajson är i alla fall inne på det spåret i en intervju med UNT, där hon berättar att många av hennes kunder visar inspirationsbilder på bröllop som inte alls matchar den budget de själva har tänkt sig. Många av bilderna kommer från sociala medier, och Johanna Kajson menar att det inte bara är positivt med att vi kan ta del av andras bröllop i dem.
– Det är farligt. I dag har vi möjlighet att se alla möjliga bröllop vilket gör att folk tror att om alla andra har råd med det här då har väl jag också det, säger hon i artikeln.
Självklart finns det många anledningar till att förlova och gifta sig med sin partner – och många fler positiva saker med det än de få vi nämner här ovanför – men kom ihåg att det handlar om er relation och ert liv tillsammans. Gör det på ert sätt, bygg upp ert gemensamma liv på ett sätt som passar er och som ni trivs med. Hur det ser ut på Instagram är ju faktiskt sekundärt.