Nöje

Underbara Clara berättar om utmattning i Vinter i P1

Clara “Underbaraclara” Lidströms Vinter i P1 har blivit mycket uppmärksammat efter att hon berättat om sina erfarenheter som utmattad. Vinterpratet har fått goda recensioner och kommentarsfälten har vittnat om människor som känner igen sig i svårigheterna att lyssna in kroppen och prioritera vilan.

Foto: Sveriges Radio/Mattias Ahlm

I sitt Vinter i P1 berättar bloggaren Clara Lidström om hur hon som småbarnsmamma drabbades av en utmattning. Allt hade sin grund i en obalans mellan arbetsbörda, livet som småbarnsförälder och för lite återhämtning.

Är det något som Clara lyfter i sitt vinterprat så är det just det, vikten av återhämtning. Människor klarar nämligen att stressa, och vi klarar att arbeta hårt. Men det är när återhämtningen inte står i relation till ansträngningarna som utmattning och utbrändhet blir en reell fara.

I sitt Vinterprat lyfter Clara vikten av att även se på återhämtningen som ett jobb, att det är något som kostar pengar och därför något man måste investera i och som tar tid. Hon lyfter också att det är därför frågor om hälsa är viktiga att betrakta ur ett klassperspektiv då vi har olika möjligheter och olika lätt att göra just detta. “När man förstår att hälsa är ett projekt som tar tid, då förstår man också varför hälsa är en klassfråga. Har man ett tungt och slitsamt jobb, dåligt betalt, lite makt över sin arbetstid eller behöver ha dubbla jobb för att försörja sin familj, ja, då har man små möjligheter att göra en insats för sin hälsa. Det finns ju ingen tid”, säger hon i sitt Vinterprat.

Stress är inte farligt, däremot bristen på återhätmning. Denna insikt är något som står i centrum under hela hennes Vinterprat. Människan kan stressa, men måste vila efteråt, och i grunden handlar det om att hitta balansen mellan dessa två. Det är med eftertänksamhet och lugn i rösten som Clara Lidström förklarar just detta för lyssnaren och ger insikter som de flesta skulle må bra av att lyssna på.

Du kan lyssna på Clara Lidströms Vinter i P1 här.

Foto: Sveriges Radio/Mattias Ahlm

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!