11 goda veganska recept till midsommar
Vi har samlat ihop elva veganska recept som passar perfekt på midsommarbuffén och som tveklöst kommer falla såväl vegetarianen som allätaren i smaken. Låt dig inspireras och Njut!
Foto: Izy Hossack/Paula Rooth
Dags för midsommarmat! Som vegan finns en risk att man står där med regnvått hår som droppar över sillen och lammsteken, och känner hungern gro i takt med att blomsterkransen glider längre ner över pannan. Men du – vi löser det. Visste du att både aubergine och morötter kan tillagas så att det liknar sill och lax i smaken? Så jädra gott.
Auberginesill
Sillen är en självklarhet på midsommar, även för dig som är vegan.
Här hittar du 3 goda recept på aubergine-sill
KÖPVegansk skagenröra
Godaste skagenröran! I denna variant har jag ökat på mängden creme fraiche och tångrom och jag har adderat
liquid smoke (det brukar finnas bland såser/marinader), för ett större smakdjup.
Ingredienser:
0,5 avokado/person
2 dl vegansk majonnäs, exempelvis Coop xtras lättmajonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
0,5 rödlök
3 krm liquid smoke
sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka minst)
0,5 citron, saft + skal
örtsalt eller vanligt salt
ev salta kex eller crostini
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – jag brukar ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
(I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.)
Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen.
Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd.
Hit kan du förbereda. Röran håller sig nog 2-3 dagar i kylen.
Dela avokadorna och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret. Antagligen blir det en del röra över och det kan du gärna käka upp med saltiga crostinis.
KÖP
Fotograf: Annie Månsson
Gravad ”morotslax”
Du behöver inte fiska upp en lax för att kunna njuta av den goda smaken av en gravad lax.
KÖP
Fotograf: http://ettrenareliv.blogg.se/
Skärgårdscheesecake på ruccolabädd
Njut av en lyxig cheesecake med smak av skärgården.
Det blir ca 6-8 st om man gör dem i rundlar. Går även bra att göra i en “vanlig” cheesecakeform, eller tårtform.
Botten:
Kavring, ungefär ½ paket (8 skivor)
50 gram margarin
“Lax”:
1 aubergine
2 tsk salt
1 msk socker
4 msk finhackad dill (går bra med fryst)
Svartpeppar
1/4 noriblad, finhackat
Röran:
1 frp sour supreme
135 gram tofu
2 msk dill
3 msk gräslök
3 msk havregrädde
2 msk tångcaviart (röd eller svart, jag använde röd som blivit färgad med paprika)
svartpeppar
Ruccola, balsamvinäger
Svart tångcaviar + dill till att dekorera
Börja med “laxen”: Skala aubergine och hyvla den tunt på längden. Lägg i en ugnsform och tillsätt övriga ingredienser. Massera in kryddorna och ställ in i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Ta ut, rör runt “laxen” och låt svalna. Gör under tiden cheesecake-bottnen.
I en matberedare: Mixa kavringen, tillsätt smält margarin. Smörj formar med rapsolja och tryck ut kavringbottnen i rundlarna/formarna (eller använd små creme brulé-formar, små pajformer, tårtformer t.ex. – eller i “värsta” fall, gör en stor cheesecake).
Gör fyllningen: Blanda sour supreme med havregrädde. Skär “laxen” i mindre bitar och tillsätt “laxen”, dill, gräslök, tångcaviar och smaka av med peppar. Bryt tofun i lagom små/stora bitar och blanda ihop med övriga ingredienser. Häll fyllningen i formarna och ställ in i frysen i 1½ – 2 timmar (eller kylskåpet, men då behövs det fler timmar – gärna över natten t.ex). Ta fram och plocka loss dem ur formarna, t.ex genom att låta de stå framme några minuter så de tinar lite. Eller värm formarna med händerna så lossar de fortare.
Placera cheesecaken på en bädd av ruccola och ringla över lite balsamvinäger på ruccolan. Dekorera med t.ex svart tångkaviar och lite dill.
Recept: Vegan Style
KÖPFotograf: Jasmine Lindberg
Vietnamesisk vattenmelonsallad
Fräsch vattenmelonsallad med asiatiska smaker. Receptet hittar du på Buzzfeed.
KÖPFotograf: Izy Hossack
Grönkål- och lökpaj
God och mättande paj med lök och grönkål.(byt ut matlagningsgrädden till veganska alternativ som havregrädde.)
Deg:
2 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk kumminfrön
3/4 dl neutral olja
Ca 1 dl kallt vatten
Fyllning:
3/4 dl solrosfrön
Olivolja
3 gula och/eller röda lökar
4 vitlöksklyftor
8 stora blad grönkål och/eller purpurkål
Sumak
Salt
Svartpeppar
Ev 150-200 fast tofu
1-1½ dl matlagningsgrädde
Värm ugnen till 180 grader.
Blanda mjöler, salt och kummin i en bunke. Häll i olja och till att börja med 3/4 dl vatten och blanda med en gaffel eller med händerna. Tillsätt lite mer vatten i taget tills degen håller ihop. Tryck ut den i botten av springformen och 3-4 cm upp på sidorna.
Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Värm en torr stekpanna eller vid kastrull på medelvärme och rosta solrosfröna tills de börjar få färg. Låt dem svalna på ett fat. Värm olivoljan i stekpannan på medelsvag värme. Skala och halvera lökarna och strimla dem på längden. Sautera dem under lock i 15-20 minuter så de mjuknar. Rör ned skivad vitlök. Strimla kålbladen grovt och hacka bladnerverna. Vänd ned dem samt sumak, salt och peppar och låt kålen mjukna en aning under lock. Smula tofun och rör ned den och solrosfröna.
Lägg fyllningen i pajskalet och häll grädden över den. Tryck ned eventuella spretande kålblad så att de inte kommer bli brända. Grädda pajen i ca 25-30 minuter.
Tips: Vill du göra pajen ännu mer mättande kan du lägga till tofu i fyllningen.
Använd gärna både grönkål och den lila varianten purpurkål.
Mängderna är avsedda för en springform på ca 26 cm, och jag rekommenderar verkligen att använda just en springform eftersom vanliga pajformar har för låga kanter för att så mycket fyllning ska få plats.
Fotograf: lakeland
Grillspett i BBQ-marinad
Goda veganska grillspett i BBQ-marinad.
Ingredienser: (4 portioner)
Receptet hittar du hos Vegokoll.
KÖPFotograf: Moa Pårup
Potatissallad med kronärtskockspesto
Mumsig potatissallad som passar till allt.
Du behöver:
- 800 g potatis, kokt
- 100 g soltorkade tomater
- 2 dl spenat
Kronärtskockspesto:
400 g kronärtskocksbotten
1 msk citron, saft
1 dl persilja, hackad
1 dl solroskärnor
1,5 dl olivolja
2 klyfta vitlök
salt
svartpeppar
Gör såhär:
Skär potatisen i mindre bitar.
Kronärtskockspesto:
Mixa kronärtskocksbottnar, citronsaft, persilja, solroskärnor, olivolja, vitlöksklyftor, salt och svartpeppar till en slät kräm. Blanda med potatisen.
Hacka de soltorkade tomaterna och spenaten och vänd ner i potatissalladen.
Receptet hittar du hos köket.se.
KÖPFotograf: Mattias Kristiansson
Fransk potatissallad
Fräsch potatissallad med rädisor.
Blanda den kokta potatisen, salladslök och rädisor i en skål.
Vispa samman vinäger, olja, senap och vitlök i en liten skål. Rör ner örtkryddorna och smaka av med salt och peppar.
Rör försiktigt ner dressingen i potatisblandningen. Ställ kallt till serveringen. Lägg upp i en serveringsskål och dekorera med körvel.
KÖP
Fotograf: Thomas Carlén
Nötmarängtårta
Vad vore en midsommarfest utan en smarrig bärtårta?
Bottnar:
1 dl kikärtsjuice
0,5 tsk vinäger
1,25 dl strösocker
0,5 dl hasselnötter
Fyllning:
Valfri mängd valfri grädde
Valfria bär eller frukt
Rivet citronskal eller riven mörk choklad
Sätt ugenen på 100 grader. Häll en deciliter av vätskan från 1 burk eller paket kikärtor (gärna ekologiska) i en bunke. Blanda i vinäger. Vispa med elvisp tills ett fluffigt skum bildas och det går att vända upp och ned på bunken utan att något rinner ut.
Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa. Hacka eller mixa nötterna fint. Vänd försiktigt ned nötterna i marängsmeten. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred eller spritsa ut bottnar i ett ca 1 cm tjockt lager. Gör antingen 2 stora bottnar eller 5-6 i portionsformat.
Grädda i ca 1 timme tills marängen känns fast. Stäng av ugnen och öppna luckan och låt marängen torka på eftervärmen. När marängen är helt sval ska det gå enkelt att lossa den från pappret.
Varva grädde och bär eller frukt på en botten, lägg på en botten till och gör samma sak. Dekorera på valfritt sätt.
KÖPFotograf: Paula Rooth
Jordgubbspaj
God jordgubbspaj med mandelmassasmul.
Receptet räcker till två mindre pajer, jag använde två pajformar som mäter 11 cm i diameter. Vill du göra en normalstor paj så gissar jag på 2-2.5 liter jordgubbar och att du gör 3-4 satser smuldeg. Ju mer smulor desto godare paj.
Smuldeg:
1 dl vetemjöl
50 gram riven mandelmassa
50 gram smält margarin
1/2 tsk bakpulver
Börja med att smälta margarinet.
I en bunke, riv ner mandelmassan och blanda med vetemjöl och bakpulver.
Häll i margarinet (som nu hunnit svalna något) och blanda ihop till en smuldeg.
Jordgubbar:
12-14 jordgubbar
1 msk potatismjöl
1/4 dl strösocker
Skölj, snoppa och skiva ner jordgubbarna i formerna.
Blanda potatismjöl och socker i en skål.
Fördela sockerblandningen över jordgubbarna.
Häll 1 dl smuldeg över respektive pajform.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter.
Servera med vispad grädde (t.ex. Alpro, GoGreen eller Carlshamn) och några skivade jordgubbar.
TIPS! Den smuldeg som blir över (om det nu blir något över) kan du fördela över en mindre plåt och låta gräddas i ugnen de första 10 minuterna, använd därefter detta som strössel ovanpå grädden.
TIPS IGEN! Smaksätt grädden med 1 msk koncentrerad flädersaft (eller ett par droppar fläderessens), riktigt smaskigt vill jag lova.
Recept: Gaashud.se
KÖPFotograf: gaashud.se